Semlor med variation

Dags att uppdatera bloggen efter låååång tids uppehåll! Idag bjuds det på lite annorlunda semlor, kanske hittar vi en ny favorit bland dessa:

Vanilj-citron semla
Fylld med mandelmassa blandat med lemoncurd  (50/50), toppad med grädde blandat med vaniljkräm  (50/50).



Hallon-citron semla 
Fylld med mandelmassa och lemoncurd  (blandat 50/50), toppad med hallongrädde  (grädde som vispas tillsammans med hallon)


Polly-semlor 
Fyllda med chokladganache, toppade med Pollyfluff ☺
Pollyfluffet gör du genom att värma 3 dl grädde i en kastrull och sedan lägga i ca 80 g pollygodis och röra tills de smält. Ställ kallt, gärna över natten, och vispa med elvisp tills det blir fluffigt. Det måste vara helt kallt när du vispar! 
Chokladganache gör du genom att hacka 100 g mörk choklad och koka upp 3/4 dl grädde som du sedan häller över chokladen. Rör tills chokladen smält, rör i 25 g smör och låt kallna.


Pavlova i 2 varianter

Testade att baka pavlovatårta för ett par veckor sedan...här är två förslag på vad man kan göra med dem.
Recept på pavlova hittade jag på google, finns massor.
 
Härligt fruktig pavlova:
Fylld med vispad grädde blandad med lemoncurd och dekorerad med exotisk frukt och jordgubbar.
 
 
 
Pavlova med glass och marshmallows:
 
 
 
 

Snabbfixad dessert

Är du sugen på något gott efter maten eller som mellis men inte orkar sätta igång med något stort projekt så är den här desserten perfekt! Vaniljkvarg med jordgubbar och passionsfrukt :) Försvinnande gott!
 
 

Fotbollstårta

Till senaste kalaset gjorde jag en fotbollstårta. Chokladbottnar med vaniljkräm/grädde/lemoncurd på ena lagret och skogsbärsmousse på andra. Dekorerad med sugarpaste och marsipan.
 
 

Uppiffad kladdkaka

Kladdkaka är superenkelt att baka och passar vid de flesta tillfällen - bara att dekorera med något passande!
 
Kladdkaka med grädde
 
 
Kladdkaka med mintchokladgrädde
 
 
Kladdkakehjärtan med geléhallon-fluff
 

Recept på morotskaka

Morotskaka

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 ½ tsk av vardera: bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och malen kanel

¾ dl matolja (t.ex. raps)

4 ½ dl finrivna morötter

 

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och kanel och vispa ner i smeten. Häll sedan i matoljan och morötterna. Smörj och bröa en långpanna eller klä med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter.

 

Philadelphiatopping med lime

 

225 g philadelphiaost

60 g rumsvarmt smör

3 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Lime, saft och rivet skal

 

Blanda alla ingredienser utom lime till en slät smet. Tillsätt limeskal och pressa i limesaft till önskad smak.


Morotsbakelser med lime

Morotskaka i annorlunda tappning, små bakelser med philadelphiatopping smaksatt med lime!
Bakade en vanlig morotskaka i långpanna och stansade sedan ut rundlar med kakmått. Det som blev kvar runt omkrig frös jag in och ska använda som grund till cake-pops på kommande kalas :)
 
 
 
 

Kokospanerad rödspätta

Panera rödspätta genom att doppa först i uppvispat ägg och sedan i en blandning av mjöl och kokos. Gott med kokt potatis och citron/dillsås!
 
 

Pepparkakor med citron och vit choklad

Bättre sent än aldrig, som man brukar säga... Köpte en pepparkaksdeg före jul som låg i kylen ända in i februari för att vi inte hann/orkade baka innan. Piffade till den genom att knåda in rivet citronskal vid bakningen och ringla vit choklad över efter gräddningen. Blev då en lite "vårigare" kaka :)
 
 

Hemgjorda piroger med köttfärs

Det här brukar vara kul för barn - både att vara med och göra dem och att äta dem sen! Passar bra som lätt lunch, matigare mellis eller kvällssnack :)
 
Pirogdeg till ca 20 små piroger
4-5 medelstora potatisar, kokta
ca 4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
 
Pressa potatisen, kall eller varm. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Lägg i potatisen och rumsvarmt fett. Arbeta ihop till en deg.
 
Köttfärsfyllning

1 gul lök
1 morot
250 g nötfärs
1 msk margarin eller smör
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 msk tomatpuré
 
Skala och hacka löken, skala och riv moroten grovt. Bryn köttfärsen i fettet och låt sedan morot och lök steka med i några minuter. Tillsätt salt, peppar och tomatpuré och smaka av. Låt fyllningen svalna innan du lägger ihop pirogerna.
 
Utbakning: Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en platta 30x40 cm. Ta ut rundlar med kakmått eller pirogform ca 10 cm i diameter. Lägg ca 1 msk fyllning på varje rundel och vik ihop och tryck till kanterna. Kavla ut "resterna" krig rundlarna och ta ut nya rundlar. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 225 grader ca 10 minuter.
 
Servera med exempelvis morotsstavar, gurkstavar och paprikastrimlor!
 
 
 
 
 
 
 
 

Härlig fruktsallad!

Tips! Har du frukt hemma som du behöver bli av med innan den blir dålig, gör en god fruktsallad. Bättre än att bli tvungen att slänga bort frukten! Banan, blodapelsin och kiwi blir en fin blandning - toppa med lite vaniljkvarg och passionsfrukt så har du en toppengod dessert :)
 
 
 
 
 

Korv och mos-kreativitet

Nu har jag och D varit kreativa med korv och mos igen...jag gjorde ett ulligt får och D gjorde en bebis-igelkott.
 
 
 
 
 

Biffar med fetaost & soltorkade tomater

Detta recept blir en hel laddning biffar så det räcker till!
 
800g-1kg blandfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1,5 dl mjölk
2 ägg
salt, peppar
lökpulver
italiensk salladskrydda
pizzakrydda
fetaost i små bitar
soltorkade tomater i små bitar
 
Blanda ströbröd och potatismjöl i en stor bunke. Tillsätt mjölken och rör om. Låt stå och svälla i ca 10 minuter. Blanda i kryddorna, färsen och äggen. Blanda till sist i fetaost och soltorkade tomater i önskad mängd.
Stek biffarna på medelhög värme tills de är genomstekta.
 
Servera med exempelvis tagliatelle, grönsaker och en klick creme fraiche med örter.
 
 

Varm choklad på pinne

Efter en snöig kall dag (som vi hoppas kommer snart!) sitter det alltid fint med en kopp rykande god choklad :)
Smält choklad och fyll upp i ischokladformar eller liknande och ställ i grillpinnar, delade i lagom längd. Låt stelna i kylen. När du sedan blir sugen på varm choklad värmer du bara mjölk och tar fram en eller två pinnar och stoppar ner i koppen och rör om tills chokladen smält. Så har du en kopp god choklad.
Dekorera gärna med mini-marshmellows!
 
 
 
 

Syrlig fläskfilégryta med äpple och gröna bönor

Hittade ett gott recept som jag rivit ur någon tidning för ett tag sedan...
 
4 port.
 
250 g steklök, gul eller röd
600g fläskfilé, fläskytterfilé eller kotlett
3 dl äppelcider
2 dl matlagningsgrädde
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 äpplen, helst röda
150 g sockerärter eller gröna bönor
 
Skala löken och spar dem hela. Skiva köttet tunnt. Kärna ur och skär äpplena i tärningar. Dela sockerärterna på längden. Bryn köttet och löken i lite matfett och krydda med salt och peppar. Häll på cidern och låt puttra under lock i 7-8 minuter. Ta upp kött och lök och lägg i en skål under lock. Häll matlagningsgrädde i grytan med cidern och låt det koka ihop i några minuter. Red med majsstärkelse utrört med lite vatten. Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Lägg tillbaka köttet och löken i grytan med såsen och lägg även i äpple och sockerärter. Låt allt koka upp. Servera med kokt potatis eller rostade rotfrukter.
 
 
 

RSS 2.0