Lax med saffranspasta

Vi testade en jättegod grej här om dagen som var skrattretande enkel. ALLA kan laga till denna rätt, det lovar jag! Lite vardagslyx för alla helt enkelt :)
 
Det du behöver till 4 pers. är:
4 portionsbitar lax
4 port. tagliatelle (gärna med spenat och "vanlig" blandat)
1 burk creme fraiche med saffran och tomat
salt, peppar (citronpeppar)
lite grönsaker att servera till
 
Sätt ugnen på 175 grader. Sätt på pastavatten i en rymlig kastrull. Lägg laxen i en ugnsform och krydda med citronpeppar efter behag. Sätt in i mitten av ugnen 15-20 minuter. Lägg pastan i det kokande vattnet och ta tid enligt anvisningar på förpackningen. Häll av pastan och lägg tillbaka den i kastrullen. Tillsätt creme fraichen och ställ tillbaka kastrullen på plattan, värm ett par minuter under omrörning så att allt blir ordentligt varmt. Ta ut laxen och servera den med pastan. Servera några goda fräscha grönsaker till (t.ex. morotsstavar och avocado med lite pressad citron och svartpeppar)! Och gärna vatten med citron eller lime att dricka till!
 

Fläskpannkaka

Jag vet inte riktigt hur man brukar göra fläskpannkaka, men jag utgick från pannkakssmet och gick lite på känsla (som vanligt). Gjorde en enkel morot- och äppelsallad till också.
 
Till 2-3 pers:
 
2,5 dl mjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
6 potatisar
1 förp. tärnat bacon
 
1-2 morötter
1 äpple
en skvätt pressad apelsin eller citron
 
Stek baconet. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa smeten slät. Vispa sedan i äggen. Skala och finriv potatisarna och blanda i smeten. Häll smeten i en smord ugnsform ca 20x30 cm. Strö över det stekta baconet och sätt sedan in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
Skala morötterna och äpplet. Finriv morötterna och grovriv äpplet. Blanda med lite pressad citron eller apelsin så att äpplet inte blir brunt. Servera pannkakan med morot- och äppelsalladen och lingonsylt!
 
 

Tacogratäng

I det här receptet har jag inspirerats av en tacogratäng som vi blev bjudna på av en god vän i Bålsta, och den var sååå god! Jag har haft i det jag kommer ihåg av smakerna där, men även tillsatt lite andra ingredienser. Perfekt fredagsmys :)
 
Till 4 pers.
tacochips, saltade (ungefär 4 stora nävar)
400-500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
1/2 paprika
1/2 squash
1 burk krossade tomater
1 dl majs
200 g philadelphiaost
1/4 purjolök
riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader. Stek köttfärsen och blanda i tacokryddan. Skär paprika och squash i bitar och blanda dem i köttfärsen. Tillsätt krossade tomater, majs och philadelphiaost. Låt allt puttra på svag värme till philadelphiaosten blandats ut. Krossa chipsen och strö ut i botten på en ugnsform. Häll på köttfärsblandningen och strö över skivad purjolök. Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter. Servera med sallad och creme fracihe eller gräddfil och eventuellt extra tacochips och guacamole.
 
P.S. På bilden är majsen bredvid istället för i gratängen, man kan göra vilket som.
 

Länkproblem

Det var tänkt att inlägget Ljuva lata söndag skulle innehålla länkar till recepten, men det funkade visst inte :( Jag är inte den mest tekniska i världen... om nån vet hur man gör så tar jag gärna emot lite tips!
 
Hoppas ni hittar recepten ändå! Ni får rota runt lite :)

Ljuva lata söndag

Idag, söndag, har vi haft en riktigt lat dag. Bara lekt inne, Dexter har cyklat och vi promenerade i solen! En sådan slappardag som man inte vill ägna åt matlagning, hur kul det än kan vara. Så då blev det ugnspytt (recept http://kulmedmatochbak.blogg.se/2013/march/ugnspytt.html) till lunch och pastasallad med "flugsvamp" (recept http://kulmedmatochbak.blogg.se/2013/march/pastasallad-med-flugsvamp.html) till kvällsmat och lite mintkladdkaka (recept http://kulmedmatochbak.blogg.se/2013/february/mintchokladtarta.html) däremellan, som fanns kvar i frysen :) Inte så krävande med andra ord.
 
Snart är våren och sommaren här och vi ser fram emot lata dagar i solen :) Härligt!
 

Ugnspytt

Ibland när man har en riktigt slö dag kan man ju önska att maten skulle laga sig själv...den här rätten gör nästan det! Du behöver bara sätta på ugnen, skära allting och ställa klockan :) Det blir som en slags grovt skuren pyttipanna, fast godare. Du kan använda vilka grönsaker och rotfrukter du vill och till exempel välja någon smakrik korv istället för kassler, det här är bara ett tips på hur man kan göra. Ta så mycket av varje ingrediens som du tror går åt till just dig/er, jag har inga exakta mått.
 
Du kan exempelvis använda:
potatis
morot
sparris
purjolök eller annan lök
tomater
squash
kassler
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skär alla ingredienser i lagom stora bitar (halvera tomaterna) och lägg i en långpanna. Ringla på olivolja och strö över lite salt. Blanda om allt. Sätt in plåten i mitten av ugnen 25-30 minuter, blanda om då och då så att det inte bränner fast. Servera med creme fraiche franska örter.
 

Pastasallad med "flugsvamp"

Efter ett tips på facebook tänkte jag att jag måste testa göra några flugsvampar i dagens pastasallad :)
 
I min pastasasllad hade jag:
pasta fjärilar
tomat
gurka
rädisor (skurna som flugsvampar)
bönmix (m. canellini-, kidney- och borlottibönor)
finbladig spröd salladsmix (Ica's)
morot, grovriven
kassler
 
Till salladen hade vi örtdressing, bröd, smör och ost.
(Dressingen bestod av creme fraiche franska örter och vanlig creme fraiche, som vi hade kvar några skvättar av, blandat med lite italiensk salladskrydda och svartpeppar.
 

Kunglig kyckling

Kunglig kyckling, eller Chicken ala King som det heter, är ett recept som jag fått av pappa. Det åt vi hemma ibland och det var riktigt gott!
 
Till 4-5 pers. behövs:
4 kycklingbröstfiléer (eller 1-2 grillade kycklingar)
3 msk smör, margarin eller olja
1 gul lök
1 grön paprika
1 röd paprika
150 g färska champinjoner
1 msk tomatpuré
3-4 msk mjöl
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
(1/2 dl torr sherry)
1 1/2 dl vispgrädde eller 1 förpackning matlagningsgrädde
salt, peppar
 
Skala och skiva löken, Kärna ur och strimla paprikorna. Skiva champinjonerna. Skär kycklingen i bitar, stek dem genomstekta, salta och peppra och ställ åt sidan. Fräs lök, paprika och champinjoner i en stor gryta. Blanda i tomatpuré, buljongtärning och lite peppar. Pudra över mjölet, blanda om och tillsätt vattnet under omrörning. Låt koka upp under omrörning och tillsätt grädden. Koka ca 5 minuter och lägg sedan i kycklingen och låt grytan koka ca 5 minuter till. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris!
 
 
 
 
 

Linssoppa

Gott, snabbt, nyttigt och billigt. Inte ofta man ser de fyra orden i samma mening så titta, laga och njut :)
 
Till 4 port. behövs:
2 gula lökar
1 msk smör, margarin eller olja
1 msk paprikapulver
1,5 dl (okokta) välsköljda linser
8 dl vatten
2 pressade vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 buljongtärning
1 burk krossade tomater
 
Fräs lök och paprikapulver i smöret. Tillsätt linserna. Tillsätt övriga ingredienser och låt allt koka under lock ca 10 minuter. Servera med nåt gott bröd och lite aioli.
 
Vi hade durumbaguette och limeaioli, smaskens!
 

Sallader

Svårt att hitta på vad ni ska äta? Plocka fram lite vad som finns hemma och låt alla blanda sin egen sallad!
Vi hade bara tonfisk och grönsaker, men man kan ju också ha skinka, kyckling eller nåt annat.
 
Gör det till en vana att alltid ha cremefraiche eller gräddfil hemma så kan du göra din egen dressing också.
(Späd ut dressingen med lite mjölk om du tycker den är för tjockflytande).
 
Rhode Island
Blanda 2 dl cremefraiche eller gräddfil med 2 msk chilisås. Krydda med salt, svartpeppar och chilipulver.
 
Italiensk dressing
Blanda 2 dl cremefraiche eller gräddfil med 1 tsk italiensk salladskrydda. Smaka av med salt och peppar.
 
Vitlöksdressing
Blanda 2 dl cremefraiche eller gräddfil med 1 pressad vitlöksklyfta eller vitlökspulver till önskad smak. Ha ev. i lite italiensk salladskrydda. Smaka av med salt och peppar.
 
Dilldressing
Blanda 2 dl cremefraiche eller gräddfil med 1-2 msk dill. Krydda med lite citronpeppar och salt.
 
 
 

Blåbär- och limecupcakes

Blåbärsmuffins med limephiladelphiatopping, gottigottgott :)
 
Till 12 normalstora blåbärsmuffins (jag gjorde mini och då blev det betydligt fler små munsbitar) behövs:
75 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl blåbär
 
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smör och låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt smör och mjölk till äggvispet. Vispa sedan i mjöl blandat med bakpulver. Vänd försiktigt ner blåbären. Fördela smeten i muffinsformar, fyll dem till ca 2/3. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt svalna innan du spritsar på toppingen!
 
Limetopping:
30 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
300 g philadelphiaost
1 lime, finrivet skal + 1 msk saft
 
Vispa ihop alla ingredienser med elvisp till en fluffig topping och spritsa den sedan på muffinsen.
 
 
 

Pimpad ugnspannkaka

Här kommer ett tips på hur du kan pimpa din ugnspannkaka så att den blir lite mer matig!
 
Till en form ca 30x40 cm, som räcker till 2-3 hungriga personer behövs:
 
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
4-6 potatisar (gärna av mjölig sort)
1-2 morötter
1/2 äpple
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i mjölken och sedan äggen. Skala och finriv potatisar och morötter och lägg i smeten. Skala och grovriv äpplet och lägg i smeten. Smörj ugnsformen och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter, eller tills pannkakan stelnat. Servera med exempelvis lingonsylt och keso!
 

Liverpooltårta

Igår firade vi Mattias "på riktigt" med god mat, tårta och några familjemedlemmar. Då fick jag en anledning att göra en tårta och den chansen ville jag verkligen inte missa. Vad gör man då för tårta åt en sambo vars största intresse är fotboll? Jo, så klart en fotbollströja med favoritlaget Liverpool :)
 
 
 

RSS 2.0