Fläskfilégryta

Har 2012 sugit musten ur dig? Saknar du inspiration till nyårsmiddagen? Här kommer ett recept på en gryta som kan varieras så den passar lika bra till vardags som till fest!
 
Fläskfilégryta (funkar även jättebra med kyckling eller kassler!)
 
Till 4 portioner behöver du:
 
1 fläskfilé (eller 3-4 kycklingbröstfiléer eller ca 10-15 cm kassler)
1 gul lök
10 champinjoner
2 förp. matlagningsgrädde eller 5 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl (om du har en mer tunnflytande grädde, har du t.ex. becel matlagningsgrädde så behövs inget mjöl)
lite soja
lite piffikrydda
salt, svartpeppar
 
Hasselbackspotatis är jättegott till fläskfilé, men till kassler och kyckling passar ris eller pasta bättre.
Hacka löken, dela champinjonerna och skiva fläskfilén. Börja med att steka köttet tills det är genomstekt och ta upp det ur grytan. Fräs löken och lägg sedan i champinjonerna och stek en stund. Lägg i köttet och pudra över mjölet. Tillsätt grädden och låt puttra några minuter. Krydda och servera!

Julmacka

Efter allt pyssel med köttbullar, godis och morgondagens dessert (saffranspannacotta) orkade vi inte laga middag nu på kvällen så det blev julmackor med lite smått och gott!
 
 
 
Med det vill jag passa på att önska er alla en riktigt God Jul!
Ät gott och ha det bra!

Köttbullar

I år tog jag på mig att fixa julköttbullarna till julbordet hos mina föräldrar så idag har vi rullat så det stått härliga till! Med lite teamwork så gick det som en dans - Jag och Dexter skötte rullningen och Mattias skötte stekningen. Jag använde ett traditionellt köttbullerecept (från Vår kokbok) men blandade i lite grädde, lökpulver, senap och malen kryddpeppar för att få lite mer "julig" smak på dom. Det blev ett godkänt resultat att döma av Dexters hamsterkinder när han stod och "vaktade" de färdiga köttbullarna medan vi jobbade vidare med rullning och stekning :) Hoppas de blir omtyckta av de andra imorgon också!
 
 

Julgodis

Så här dagen innan julafton har vi, förutom att akuthandla sista julklappen, pysslat med att göra lite julgodis.
 
Dexter gjorde sina egna goda praliner och skrev sin egen etikett, väldigt duktigt tycker jag :) Och roligt hade han när han fick banka sönder polkagrisar med hammaren!
 
 
Jag hjälpte honom att klä in asken med presentpapper och så fick han skriva etiketten.
De här godsakerna innehåller mörk blockchoklad, cornflakes, mini-marsmallows och krossade polkagrisar.
 
 
Vi gjorde även lakritsknäck, rocky road och pepparkakstryffel.
 
 
Knäcken är vanlig knäck med 15 krossade turkisk peppar-karameller i.
 
Rocky Road

300g mörk choklad
10 dumlekolor
20 Polly
1 dl mini-marsmallows
1 ½ dl salta jordnötter eller cashewnötter
½ dl pistagenötter
 
Smält chokladen över vattenbad och lägg i dumle och Polly. Rör om så att de nästan smälter och rör sedan ner marsmallows och nötterna. Klä en form, ca 15x20 cm, med bakplåtspapper och bred ut smeten. Låt stelna i kylskåp och skär sedan i bitar.
 
Pepparkakstryffel
 
1 ½ dl vispgrädde
25g smör
250g mörk choklad
8 pepparkakor
 
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta från värmen och lägg i chokladen. Rör om tills smeten blivit jämn och blank. Låt svalna och ställ i kylen ca 1 timme. Krossa pepparkakorna i en mortel. Forma chokladsmeten till bollar och rulla dem i pepparrkakssmulorna. Förvara i kylen.

Juligt kaffe

Så här i juletider vill jag passa på att tipsa om hur du kan göra ditt kaffe lite extra julgott!
Lägg i lite kardemummakärnor och kanel i filtret tillsammans med kaffepulvret så blir det jättegott :)
 
Till 4 koppar kaffe tar du ca 1/2 tsk kardemummakärnor och ca 1 tsk kanel (eller en bit kanelstång!), man får experimentera lite med mängden eftersom man föredrar olika mycket smak.
 
Hoppas du också gillar kaffet och att det bidrar till lite extra julkänsla!
 
 
Tänkte även passa på att dela med mig av ett tips som jag fick av min syster. Om du har gamla överblivna bullar (även saffransbullar) eller bulllängder som börjar bli lite tråkiga och torra att äta så gör skorpor av dom!

Skiva längderna eller bullarna (så att du får 1 cm tjocka rundlar, som tunna bullar). Lägg dom på en plåt och pensla med lite smält smör. Sätt in i mitten av ugnen, 150 grader, ca 25 minuter. Passa så att de inte blir brända! Sedan är det bara att knapra på :)
 

Tanken med mina recept

Min tanke är att ta fram recept som det är troligt att barnfamiljer faktiskt kommer äta. Därför undviker jag ”konstiga” ingredienser som kan vara svåra att få tag på och som kan avskräcka den ovane i köket. Jag vill i stället slå ett slag för att faktiskt laga mat även om den är enkel att laga och innehåller ”vanliga” saker. Det är jättebra för barnen att se sina föräldrar laga mat och själva få vara med och experimentera och lära sig för att en dag kunna klara sig själva. Det är bättre att laga en enkel rätt än att inte laga mat alls! Ju mer man försöker desto mer vågar man och desto mer lär man sig. Mina recept är helt enkelt lite ”pimpade” typiska familjevardagsrecept! Enkelt och gott som hinns med i vardagen :)

 

Tipsa gärna om recept som du tycker är enkla och bra!


Pyjamasparty

Ibland när Mattias jobbar kväll eller är på fotbollsträning brukar jag och Dexter ha pyjamasparty för oss själva. Vi får lite egen tid tillsammans där vi kan mysa :) Då gör vi några olika smörgåssnittar av det vi har hemma och lägger upp lite fint tillsammans med lite frukt. Sedan dansar vi fuldans i våra pyjamasar, leker, äter gott och skrattar massor! När han har dansat sig trött läser vi en saga medan vi äter och sedan sover han gott. Jag har undrat nån gång om grannarna ser oss genom fönstret, men sen har jag tänkt att det får de väl om de vill. De kan behöva lite underhållning ibland de också!


Vill man göra det extra speciellt för barnen kan man servera och äta på leksaksporslin i deras rum, det brukar vara kul! Det blir lite pill och många påfyllningar på minitallrikarna - men kul ändå!

Så här kan de se ut:

 
Tunnbrödsrullar med leverpastej och gurka. Lingongrova med ost och paprika och lite skivad blodapelsin (väldigt dåligt med "blod" i dessa, syns knappt). Svårare än så behöver det inte vara! Bröd och pålägg har man ju oftast hemma och nån frukt brukar man väl kunna hitta, sen när det är skuret i mindre bitar så ser det väldigt festligt ut ändå :)

Kyckling i currysås

Kyckling i currysås med ris
 
Till ca 4 portioner behöver du:
 
3-4 kycklingfiléer
lite margarin eller olja till stekning

2 msk smör eller margarin
3 tsk curry
1 hönsbuljongtärning
1 msk vetemjöl
ca 4-5 dl vatten
en skvätt grädde
salt, peppar
 
ris
kokta ärtor eller andra grönsaker
 
Gör så här:
 
Börja med att koka ris enligt anvisningen på förpackningen.
Skär kycklingen i bitar och stek i lite margarin eller olja tills de är genomstekta. Krydda med salt och peppar. Smält smöret till såsen i en kastrull/gryta och lägg i buljongtärningen och curryn och fräs lite. Tillsätt mjölet under vispning och fortsätt sedan vispa medan du häller i vattnet (ta inte allt vatten på en gång utan spar lite och se om du behöver späda mer eller inte, beroende på hur tjock sås du vill ha). Låt såsen koka på svag värme i 3-5 minuter och häll sedan i en skvätt grädde. Smaka av med salt, peppar och ev. mer curry. Lägg i kycklingbitarna. Servera med riset och lite kokta grönsaker. Vi hade även minimajs på burk, som ser gigantiska ut på bilden :)

Superduperlasagne

Tillhör du dom som undviker att göra lasagne för att det blir så mycket disk, bränner fast osv.? Glöm fastbränd bechamelsås och drivor av disk! Här är ett recept på en superduperlasagne där du använder EN sås istället för köttfärssås + bechamelsås och den bränner inte fast i grytan :)
 
Superduperlasagne
 
Denna form (25-35 cm) räckte till dubbla portioner till oss tre + 4 matlådor, så kanske 8-10 portioner :)
 
Du behöver:
800g nötfärs
2 gula lökar
2 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
2 burkar krossade tomater
2 burkar lätt creme fraiche
8 dl mjölk
1 msk pizzakrydda/oregano
salt, peppar
ca 1 dl riven ost
ca 22 st lasagneplattor (en förpackning räckte gott)
 
Du kan eventuellt ha i lite riven morot, tunnt skivad/hyvlad squash eller kidneybönor, det kan vara gott!
 
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att hacka löken och fräs den i lite margarin i en stor gryta. Lägg i köttfärsen och stek tills den är genomstekt. Tillsätt buljongtärningar, tomatpuré och krossade tomater och låt det puttra i några minuter. Blanda sedan i mjölken, creme fraichen och kryddorna och låt puttra någon minut till. Smörj en stor form, ca 25-35 cm, och häll ett lager av såsen i botten på den. Varva lasagneplattor och sås tills allt är slut i grytan, men se till att du avslutar med ett lager sås. Strö över riven ost och sätt in formen i mitten av ugnen. Jag brukar täcka formen med aluminiumfolie första tjugo minuterna i ugnen så att inte osten blir bränd. Sedan kör jagg utan folie sista tiden tills lasagneplattorna blivit mjuka och osten fått fin färg.
 
Tips! Passa på att göra en sallad medan lasagnen är i ugnen och diska sedan undan grytan och det du använt så blir det mindre disk efter maten :)
 
Smaklig måltid!
 
 

Fint porslin

Servera/laga maten i olika spännande kärl, formar och på fina fat. Det är mycket mer inbjudande att äta något som serveras på ett fint fat eller i någon rolig skål istället för ur en tråkig kastrull :)


Mat-planering

Skippa något halvkasst tv-program och ägna en timme åt att planera veckans middagar istället. Du slipper bli irriterad på den jobbiga programledaren, eller vad det nu kan vara, och familjen får en välplanerad matvecka. En win-win-situation! Skriv matlista för vad som ska ätas varje dag, inklusive färska/frysta grönsaker, och skriv även ned vad som behöver tinas inför nästa dag. Till sist skriver du allt som behöver handlas. När du väl börjat med dessa planeringar inser du snart hur enkelt det är och hur mycket smidigare vardagen blir.


Jag brukar oftast göra så här och det brukar fungera jättebra! (utom vissa veckor när man bara inte orkar och inte hittar nån inspiration alls, men då är det bara att göra som man känner och ta en dag i taget den veckan och så brukar inspirationen hitta tillbaka ganska snart!)


Fiskburgare

Jag är vanligtvis inte så förtjust i halvfabrikat utan lägger hellre tid på att laga vissa saker från grunden, som t.ex. köttbullar. Egentligen tar det ju inte så mycket längre tid och den lilla tid det tar "offrar" jag gärna för den mycket godare smaken. Men ibland är det bekvämt att köpa nåt som nån annan redan har tillagat och bara värma på! Som igår kväll när vi varit och handlat och jag insåg att jag glömt tina kycklingen som vi egentligen skulle ha ätit, vi skulle iväg för att Dexter och hans dagisgrupp hade fått en beställning på luciafirande på en bostadsrättsförening i Gävle så då blev det lite ont om tid. Jag kan verkligen rekommendera Findus lax- och torskburgare som finns i frysdisken! Dexter mumsade i sig den snabbare än en vanlig hamburgare så det var ett bra betyg :)
 
Fiskburgare med dilldressing
 
Du "tillagar" burgarna enligt anvisning på förpackningen, vi valde att steka dem i ugnen för att vi då kunde laga alla 6 på samma gång. Vi använde ljusa hamburgerbröd men man kan ju även köpa grovt eller baka eget om man käner för det. Sedan hade vi bara på skivad tomat och isbergssallad och en superenkel dilldressing som man slänger ihop på två röda :) Jag tror nog att det skulle varit gott med lite rödlök på och kanske lite senap och/eller bostongurka i dressingen, men vi hade ingen rödlök hemma och senapen och gurkan kom jag att tänka på efteråt... Det var väldigt gott ändå!
 
Dilldressingen
1 burk lätt creme fraiche
1 tsk citronpeppar
1 msk fryst dill
ev. lite senap och/eller bostongurka
 
Hoppas ni också gillar dessa enkla men goda burgare!
 

Myshelg

Det blev en riktig myshelg med julklappsshopping i kylan och varm choklad med marshmellows (stavning?) efter. Jag och Dexter gjorde även ett pepparkakshus tillsammans. Jag var snickare och Dexter var takläggare :)
 

 Traktorn parkerad på gårdsplanen såklart :)
 
 
Blev även en dekoration med pepparkaksord :)
 

Pepparkakscheesecake

Här får ni receptet på pepparkakscheesecaken som vi njöt av i helgen :)
 
Pepparkakscheesecake
 
Du behöver (till en rund form med löstagbar kant):
250 g pepparkakor
125 g smör
 
400 g philadelphia
2 ägg
1 1/2 dl socker
rivet skal av en apelsin + resten av apelsinen till garnering
 
Gör så här:
Smält smöret. Krossa pepparkakorna och blanda med smöret till en deg eller kör allt i en matberedare/mixer. Tryck ut degen i formen, låt det gå en liten bit upp på kanterna. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, ca 7 minuter. Vispa ihop philadelphia, ägg, socker och apelsinskal till en slät smet. Häll smeten i det förgräddade skalet och sätt in i ugnen igen, men i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills kakan har "stannat". Låt kakan kallna, helst ska den stå i kylen över natten! Dekorera med apelsinbitar/skivor vid serveringen. Njut!

Gyllengul fiskgryta

Julstämning! I helgen gjorde vi lite juletidsinspirerad mat och efterrätt som jag tänkte dela med mig av. Gyllengul fiskgryta med ris och pepparkakscheesecake (receptet finns under fliken "Bakat").
 
Gyllengul fiskggryta 4 port.

Du behöver:
1 fiskblock t.ex. torsk
1 burk kokosmjölk
1 fiskbuljongtärning
1 burk matlagningsyoughurt
1 paket saffran (1/2 g)
sambal oelek (efter smak)
salt
 
ris, ärtor
 
Detta recept är lätt att komma ihåg eftersom det är 1 av allting :)
 
Så här gör du:
Låt fisken bli lite halvtinad och skär den sedan i bitar. Vispa ihop kokosmjölk, buljongtärning, youghurt och saffran i en gryta och låt koka upp. Lägg i fisken och låt allt koka i 8-10 min (tills fisken är genomkokt). Smaka av med sambal oelek och salt. Servera med ris och kokta ärtor!

Tonfiskrullar

Till 2 personer behöver du:
 
4 Tunnbröd
1 burk tonfisk i vatten
1 burk creme fraiche
1/2 - 1 rödlök
1/2 - 1 paprika i valfri färg
1 avocado
dill
citronpeppar eller svartpeppar, salt
ev. några kokta kalla potatisar
 
Så här enkelt slänger du ihop några rullar:
 
Hacka rödlök och paprika. Blanda med creme fraichen och blanda i dill och kryddor och till sist tonfisken. Skiva avocade och ev. potatis. Fyll tunnbröden med alla de olika ingredienserna och rulla ihop. Och till sist - Ät och njut av din enkla snabbfixade lunch/middag :)
 

Tråkvecka

Om ni undrar varför jag inte gjort några inlägg denna vecka så kan jag säga att det beror på att det varit en riktig tråkvecka i vårt kök. Det har varit anställningsintervjuer hit och lång skoldagar dit blandat med massa annat så det har blivit att slänga ihop det som kännts enklast för stunden. Tex spagetti med köttfärssås, köttbullar och makaroner och annat absolut fantasilöst :( Men vi har iallafall haft grönsaker till och haft kostcirkeln i det undermedvetna och mätta har vi blivit :) Sedan att köket har varit fullt av disk hela veckan som ingen orkat/hunnit ta reda på (fick precis undan nästan allt, till slut!) är en annan sak. Det är ju faktiskt okej det också :)
 
En dag fick jag iallafall till ett lite intressantare recept, tonfiskrullar (finns under "recept")!
I helgen hoppas jag att både lugnet och inspirationen hittar hit igen! Dexter och jag har planer på att göra ett pepparkakshus och lite smällkarameller att pynta med. Kanske även överaskar med nån smarrig efterrätt :)

Inomhuspicknick

För några timmar sedan kom min lilla älsklingsplutt hem igen och då passade vi på att ha lite adventsmys. Först tittade vi på julkalendern och sedan hade vi lite picknick :) Eftersom det var 16 minus ute så var det inte att tänka på att sitta ute just idag, men vem har sagt att man inte lika gärna kan ha picknick inne? Vardagsrummet funkar också väldigt bra, det blev en mysig adventspicknick :) Det bästa är ju såklart att ha picknick ute i någon mysig park på sommaren, men ibland är det näst bästa lika bra! Så adventspicknick blev det med saffransknutar, pepparkakor och vindruvor och reaktionen jag fick var en high five och "wow, bästa överaskningen!" så det kändes väldigt uppskattat. Mer inomhuspicknick!
 
 
 

Saffransknutar med vit choklad

Den här helgen var det pappahelg för Dexter igen, vilket betyder att jag blev (ofrivilligt) barnledig och dessutom var Mattias (sambon) bortrest, så jag hade lite tid över kan man säga. Mitt sätt att slappna av och tänka är att baka. Denna söndag använde jag baktiden till att tänka på framtiden (hehe), resultatet blev lite klarare tankar + smarriga bullar!
 
Jag gjorde vanlig deg till saffransbullar (recept finns lite här och var, det jag använde skulle egentligen bli två längder) och hade i en burk naturell kesella för att göra dem lite saftigare. När degen är färdigjäst och klar delar du den i två lika stora delar. Varje del kavlas ut till en stor rektangel och hälften av smöret till fyllningen (se nedan) bres på. Sedan strör du på hälften av sockret och den vita chokladen och viker degen på mitten på längden. Sedan skär du 20-25 remsor och snurrar varje remsa så att den blir som en skruvad lång korv, och snor ihop varje korv till en knut. Upprepa samma sak med den andra degklumpen och lägg alla bullar på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa 30 minuter under bakduk och pensla sedan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, i ca 8 minuter (håll koll på bullarna occh ta ut när de har fin färg!).
 
Fyllning:
75 g smör
1/2 dl socker
200 g vit choklad
 
1 ägg till pensling
pärlsocker
 

RSS 2.0