Självlagande middag

Om du har mycket att göra men ändå vill ha en hemlagad, välsmakande middag så gör en självlagande måltid. Gör exempelvis lax i ugn med philadelphiafyllning (tar ca 15 minuter i ugnen) med ugnsbakade rotsaker, svamp m.m. till (tar ca 30-40 minuter i ugnen). Förbered allt och börja med att sätta in rotsakerna i ugnen, när det är ca 15-20 minuter kvar på dem sätter du in laxen. Medan allt lagas i ugnen hinner du göra annat! Är det bra eller är det bra? :)
 
 

Kokt fisk m. äggsås

Det här är en rätt som få gör nu för tiden, men fler borde göra den för det är ju så gott!
 
Koka potatis
Koka torsk
 
Äggsås (4 port)
1-1/2 msk margarin eller smör
1 fiskbuljongtärning
4 dl vatten
2-3 msk grädde
salt, peppar
2 kokta ägg
2 msk persilja
 
Smält smöret i en kastrull, tillsätt buljongtärningen och vispa i mjölet. Späd med vattnet och låt koka upp. Låt såsen puttra på svag värme 3-5 minuter Tillsätt grädden. Hacka äggen och persiljan och lägg i såsen. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och kokt fisk.
 
 
 
 
 
 

Ugnsomelett

4 portioner
 
1 1/2 msk vetemjöl
6 dl mjölk
5 ägg
1 tsk salt
 
valfri fyllning (Vi fräste ihop bacon, champinjoner och paprika)
 
Vispa ut mjölet i lite av mjölken till en slät redning. Koka upp resten av mjölken. Ta kastrullen från värmen och rör ner redningen. Koka upp igen och låt svalna av. (Detta görs  för att inte mjölet ska sjunka till botten i omeletten). Vispa er äggen ett i taget och tillsätt saltet. Häll smeten i en smord ugnssäker form och grädda mitt i ugnen tills smeten "stannat", ca 25 minuter. Gör fyllningen under tiden och lägg den på omeletten när denna är klar.
 
 

Rabarber-jordgubbsmuffins

Gör en grundsmet till muffins och ha i lite rivet citronskal, rabarberbitar och jordgubbsbitar. Toppa med vaniljkräm blandad med vispad grädde till spritsbar konsistens (tillsätt ev. citronskal även här), spritsa på och dekorera med jordgubbar och citronmelissblad!
 
 

Från frö till blomma...

Dexter är så stolt över sin solros som han sått på dagis i Gävle och som nu blivit så stor och fin och pryder vår balkong. När vi flyttade därifrån fick vi med oss ett liiiiitet ynkligt grönt skott från ett frö som D sått i ett mjölkpaket. Lite sol och lite Dala-luft gjorde susen verkar det som ;)
 
 

Gammal tröja?

Har du eller ditt barn en favorittröja som blivit för liten? Släng den inte! Gör om och återanvänd den istället :)
 
Stoppa i en kudde som är lagom stor för att fylla ut tröjan, sy igen i nederkanten och halsen, vik in ärmarna på baksidan och sy fast eller fäst med säkerhetsnålar.
 
 

Pyssel...

Jag och Dexter roade oss med att "baka" kakor av pärlor här en dag, blev ju rätt häftigt faktiskt :)
 
 

Kesorulle

En lätt, kall lunch som kan varieras efter din egen smak - passar perfekt i sommarvärmen!
 
Till 2 rullar (1 portion) behöver du:
1 dl keso
1 dl matyoghurt
3 strimlade soltorkade tomater
1/2 dl hackad basilika
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 krm spiskummin
salt, peppar
salladsblad
1 avocado i bitar
1-2 hackade tomater
150 g kokta sköljda kikärter
2 tortillabröd storlek medium
 
Blanda keso med matyoghurt, soltorkad tomat, basilika, vitlök, spiskummin, salt och peppar. Lägg salladsbladen på bröden och lägg på kesoröran. Lägg på avocado, tomat och kikärter och rulla ihop.
 
Tips! Byt ut soltorkade tomater, basilika, vitlök och spiskummin mot något annat du tycker är gott som smaksättning. T.ex. kan du blanda keson med pesto, ha i skinka o.s.v.
 
 
 

RSS 2.0