Släng inte frukt!

Har du frukt hemma som är på gränsen till liiite för mogen för att man ska vilja äta den? Släng inte för guds skull! Riktigt mogna bananer är perfekt till banankaka eller att skära i bitar och frysa in till någon dag när man vill ha en härlig smoothie :)
 
Även mango är jättegott i smoothie.
 
Ha koll på frukten så du hinner göra en smarrig fruktsallad innan det är för sent! :)

Blå gröt

Om man vill pimpa barnens gröt en helgmorgon så varför inte blanda i lite hushållsfärg :) Finns ju även "naturligare" alternativ som att t.ex. koka s.k. klappgröt som görs på saft, eller blåbärsgröt o.s.v.
 

Regnbågstallrik

Kan man bli annat än glad av denna härliga tallrik med mat?! Vem skulle inte vilja hugga in på detta? :) Mos på blå kongo, lite färgglada grönsaker och stekt fisk. Pressa lite citron på moset så blir det rosa :)
 
 
 
Ser lite ut som kiwi inuti, fast lila. Så fint!

Tacomys

I fredags hade jag och Dexter lite tacomys på tu man hand :) Så nu tänkte jag passa på att ge lite tips på goda saker man kan göra med tacorester :)
 
Resterna passar perfekt till att göra nachotallrik dagen efter! Så gott så! Lägg tacochips på en tallrik, strö över riven ost och lägg på köttfärs. Mikra tallriken i 1-2 minuter tills osten smält och köttfärsen är varm. Lägg på tacosås, gräddfil/cremefraiche och grönsaker. Ät med hjälp av chipsen!
 
Eller varför inte slänga ihop en pajdeg och fylla med överbliven tacofärs, cremefraiche paprika/chili, tomat och strö över riven ost?
 
Vill man inte göra pajdeg kan man krossa chips i botten på en ugnsform och sedan hälla på tacofärs, majs, paprika och cremefraiche...perfekt om man behöver matlåda, då krossar man chipsen i lådan och lägger på köttfärs sedan blir det lite som paj/grtäng när man värmer lådan dagen efter. Glöm inte att ta med sallad till!
 
 
 
 

Grönsaksdipp

Tips på nyttigare fredagsmys: Gör några olika goda dipper och dippa grönsaker!
 
Nu finns det så många minivarianter att köpa i affären, t.ex. gurkor, morötter, tomater osv. Vill man inte köpa dessa går det ju minst lika bra att skära stavar av gurka och morot. Färsk blomkål kan brytas i lagom stora buketter, paprika kan skäras i bitar...
 
Till dipp använder du gräddfil och så kan du antingen krydda själv eller köpa färdiga dippblandningar. Funkar även med smaksatt cremefraiche :)
 
Några tips på dipper:
guacamole
gräddfil + tacosås/tacokrydda
gräddfil + dill (gärna potatismoskrydda som brukar finnas på t.ex. marknader)
 
Låt fantasin flöda!
 

Vaniljpannacotta med hallon

Lättlagad och god efterrätt som kan varieras med olika bär och andra tillbehör.
 
Till 4 pers:
 
5 dl vispgrädde
3 gelatinblad (kan bytas ut mot gelésocker, följ då mängdansvisningen på denna förpackning)
1 vaniljstång
1/2 dl socker
 
1-2 dl hallon eller andra bär
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Häll grädden i en kastrull (helst teflon). Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i grädden. Lägg även i vaniljstången. Tillsätt sockret och koka upp blandningen. Låt koka på svag värme några minuter. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i gräddblandningen. Blanda om med en visp tills de har smält. Ta upp vaniljstången. Häll upp pannacottan i portionsglas/skålar och ställ kallt några timmar. Garnera med bären strax före servering!
 
Tips! Gör efterrätten redan på morgonen den dagen den ska ätas så att den säkert hinner stelna.
 
 

Lax med philadelphia gräslök och potatis

Superduperenkelt och jättegott!
 
Till 4 portioner:
 
4 portionsbitar lax
1/2 förpackning philadelphia ost med gräslök
salt, svartpeppar
 
kokt potatis
grönsaker
 
Skala och koka potatis. Sätt ugnen på 200 grader. Skär ett snitt på längden i varje laxbit och fyll med philadelphiaost. Lägg laxbitarna i en ugnsform och salta och peppra. Sätt in i mitten av ugnen 15-20 minuter, tills laxen är genomstekt. Servera med kokt potatis och lite grönsaker. Dekorera gärna med lite färsk/fryst gräslök.
 
Tips!
Vill du ha någon annan smak än gräslök så välj en annan philadelphiaost eller någon annan smaksatt ost, t.ex. cantadou (stavning?).
 
Bild före och efter ugnen.

Spagetti genom korv

Det här tipset cirkulerade på facebook för nåt år sedan så många av er har säkert redan testat det. Då när det syntes som mest på fejjan var det så självklart att när jag var på affären och köpte korv och spagetti fick jag en kommentar av kassörskan -Ska du hem och sticka spagetti genom korven?

Och ja, det är precis det man gör. Spagetti och korv blir på det sättet genast mycket roligare att äta! Du sticker bara okokt spagetti genom korvbitar och sedan kokar du alltihop enligt anvisningen på spagettiförpackningen.
 
Tips: Köp korv med högre kötthalt så blir det nyttigare, jag hittade en sort på Ica med 75% kött. Och du - glöm inte grönsakerna till! :)
 

Champinjonsoppa

Det här receptet kommer ursprungligen från tidningen Buffé, varje gång vi testar nåt recept därifrån blir jag lika förvånad över att det blir så gott! :)
 
Till 2 pers:
250 g färska champinjoner
1/2 gul lök
1/2 tsk torkad timjan
1/2-1 grönsaksbuljongtärning el. motsvarande mängd fond
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1/2-1 msk maizena (utblandat med 1-2 msk kallt vatten)
smör
salt, peppar
 
Grovhacka hälften av champinjonerna, skala och hacka löken. Fräs champinjoner och lök i lite smör i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt timjan, buljongtärning, grädde och mjölk och låt koka ca 10 minuter under lock. Skär resten av svampen i tunna skivor. Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt den skivade svampen och koka soppan i 2-3 minuter. Tillsätt sedan maizena-redningen och låt soppan sjuda i 2 minuter. Smaka av med salt och peppar. Klart att servera!
 
 

Dragonkyckling

Dragonkyckling (2-3 port.)
 
2-3 kycklingbröstfiléer
2 förp. matlagningsgrädde
1 msk torkad dragon
2-3 tsk dijonsenap
1/2 citron i skivor
salt, peppar
 
Skär kycklingen i bitar och stek i stekpanna tills bitarna är genomstekta, krydda med salt och svartpeppar. Lägg bitarna i en smord ugnsform och lägg på citronskivorna. Blanda grädden med dragon och dijonsenap och häll blandningen över kycklingen. Sätt in i mitten av ugnen, 200 grader, ca 10-15 minuter. Servera med kokt ris och valfria grönsaker.
 

RSS 2.0