Mysfrukost

"Vad är det för en dag, är det en vanlig dag. Nej det är ingen vanlig dag för det är Mattias födelsedag. Hurra hurra hurra."
 
Eftersom vi firade lite i förskott med våra trevliga grannar i måndags (tack för en trevlig kväll!) så blev det inte så mycket kalasande idag, men vi slog till på en mysfrukost iallafall :)
 
 
Varm choklad med vispad grädde, tunnbröd med avocado och kalkon (skivad avocado och kalkon som rullas in i tunnbröd), lite vindruvor...

Mintchokladtårta

Vi firade Mattias lite i förskott i måndags och då bjöds det på mintchokladtårta som blev väldigt omtyckt. Denna tårta blir ca12-16 bitar:
 
200g smör
200g mörk choklad
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
 
Glasyr:
25 g smör
1dl vispgrädde
20 plattor After Eight (ca 200g)
 
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull på svag värme, lägg i chokladen och låt smälta. Rör om då och då. Låt svalna. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt sedan mjölet och chokladblandningen. Rör till en jämn smet, häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter (kakan ska inte vara helt genomgräddad). Låt kakan svalna lite och lossa sedan kanten på formen. Låt kakan kallna helt. Gör sedan glasyren genom att blanda smör, grädde och After Eight i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt glasyren svalna och bli tjockflytande innan du brer den på kakan. Servera med vispad grädde.
 
 
 
 
 

Blåbärssmoothie med mynta

Testade en ny kombo här om dagen som fick lite olika reaktioner här hemma. Mattias och Dexter tyckte inte alls om den men jag tyckte den var rätt fräsch på nåt sätt. Smak av blåbär med en lätt touch av tandkräm - inte så pjåkigt!
 
Till tre glas:
Mixa 5 dl vaniljyoghurt med 2 dl frysta blåbär och ca 10 blad färsk mynta.
 
Testa den gärna och säg vad ni tycker!
 
 

Bakad potatis

Enkel rätt som passar bra till lunch när man t.ex. (som jag) sitter hemma och pluggar om dagarna, eftersom den i stort sett lagar sig själv. Gott med tonfiskröra till.
 
Till 2 pers.
2-3 bakpotatisar
1 burk tonfisk
1 burk lätt cremefraiche
1/2 grön paprika
1/2 rödlök
1 msk dill (fryst)
svartpeppar/citronpeppar
 
Värm ugnen till 225 grader. Tvätta rent potatisarna och stick några hål med gaffel i skalet. Lägg in potatisarna direkt på ugnsgallret strax ovanför mitten i ugnen. Låt dem ligga där och bakas i lite drygt 1 timme, tills de känns mjuka när du sticker dem med en provsticka. Under tiden kan du pyssla med annat :) Men glöm inte att göra röran till, annars blir potatisen ganska tråkig. Hacka rödlök och paprika och blanda med cremefraichen. Blanda sedan i dill och tonfisk och smaka av med peppar. Gjort på nolltid! När potatisen är klar skär du ett kryss i den och klämmer på sidorna så att innehållet trycks ut. Lägg ev. på en klick smör och strö på lite salt. Servera gärna med en fräsch sallad också.
 

"Fiskpinnar" med persiljemos

Gör enkelt dina egna fiskpinnar: skiva ett halvtinat fiskblock av t.ex. torsk i ca 1,5 cm tjocka skivor. Doppa skivorna i uppvispat ägg och sedan i en blandning av lika delar ströbröd och mjöl + lite citronpeppar/svartpeppar. Stek tills paneringen fått fin färg och servera sedan med potatismos blandat med lite persilja.
 

Mellis

Mellistips: macka med messmör och kiwi :)
 
 
 
 
 

Pizzabullar - bilder

 
 

Bildproblem

Sidan krånglade lite så jag fick tyvärr inte in bilderna på pizzabullarna, men ska lägga upp dem så fort det funkar!

Pizzabullar

Här om kvällen åt vi hemmagjord pizza och inte vilken pizza som helst - jag fick tillfälle att baka lite också för vi gjorde pizzabullar :) Lite mys så där en vanlig vardag, aldrig fel!
 
50 g jäst
4 dl ljummen mjölk (37 grader)
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker
12 dl vetemjöl
 
en sats tomatsås (se recept nedan)
valfri fyllning (vi gjorde en sort med skinka, paprika och en sort med skinka, paprika, soltorkade tomater)
riven ost, ca 3-4 dl
 
pizzasallad (se recept nedan)
 
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker, olja och mjöl. Rör ihop till en deg som inte klibbar för mycket. Låt jäsa övertäckt i bunken i 30 minuter. Knåda degen och kavla ut en rektangel ca 30x40 cm. Bred på tomatsås (inte för mycket så att det blir för kladdigt) eller ta bara tomatpuré om du inte orkar göra tomatsåsen. Lägg på fyllningen inklusive ost. Rulla ihop från långsidan och skär sedan ca 3 cm tjocka skivor. Lägg på bakpappersklädd plåt med snittsidan uppåt. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, 225 grader, ca 10 minuter. Servera med pizzasallad.
 
Nästa gång ska vi testa med skinka, pesto och soltorkade tomater...blir säkert gott!
 
Tips! Om du inte använder hela satsen tomatsås kan du frysa in till nästa gång.
 
Tomatsås till pizza:
1 tsk olivolja
(2 pressade vitlöksklyftor)
1 förp. krossade eller passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1/2 tsk salt
 
Värm oljan på medelvärme i en kastrull. (Tillsätt vitlöken och fräs ca 1/2 minut). Blanda i övriga ingredienser och låt sjuda utan lock 8-10 minuter. Rör om då och då under tiden. Låt svalna en aning innan du breder såsen över pizzadegen.
 
Pizzasallad m. morot och paprika:
1 kg vitkål, ca 3 liter strimlad
2 msk pizzakrydda
2 tsk italiensk salladskrydda
1 dl olja
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 stor morot, grovriven
1/2 grön paprika, i tunna strimlor
 
Skölj vitkålen och lägg i en stor bunke. Krydda med pizza krydda och italiensk salladskrydda. Blanda olja, vinäger, vatten, salt och peppar i en kastrull och låt koka upp. Häll den heta lagen över vitkålen, blanda om och låt svalna. Blanda sedan i morot och paprika och ev. mer kryddor.
 
 
 

Mat i rullar

Mat i rullar är ett bra sätt att göra maten lite annorlunda och sparar dessutom på disk (lite iallafall). En vanlig rätt är ju tunnbrödsrullar med mos och korv, som kan pimpas med lite ruccola och gurkmajonnäs. Jättegott!
En annan god rulle är tonfiskrullar som vi brukar slänga ihop när vi inte orkar "laga" mat.
 
Tonfiskrullar 4 st (lagom till 2 pers.)
1 burk lätt cremefraiche
1 msk fryst dill
1/2 rödlök
1/2 paprika (gärna röd)
1 burk tonfisk i vatten
citronpeppar
1 avocado
ev. 1-2 tomater
ett par nävar ruccola
4 tunnbröd
 
Blanda cremefraiche och dill. Hacka löken och tärna paprikan och blanda i. Låt tonfisken rinna av och blanda i den också och smaka av röran med citronpeppar. Skiva avocado och ev. tomat, skölj ruccolan väl. Börja med att lägga ruccola i tunnbrödet. Lägg på avocado och ev. tomat. Klicka sedan på tonfiskröran och rulla ihop med folie runt om.
 
Röran passar även jättebra till bakad potatis!
 

Inte blommig falukorv, men nästan

Vi fick försöka pussla ihop en middag av det vi hade hemma...
 
 
Det blev en höstig tallrik bestående av falukorv, potatis, senapssås och kokta kålrots- och morotsstavar...
 
 
Don't you löv it?
 
Ibland är det skönt att bara laga nåt enkelt, där man inte behöver tänka så mycket och som inte tar så lång tid. Falukorv är väl inte det bästa men det finns ju, liksom med det mesta, bättre och sämre sorter. Man kan välja en med så hög kötthalt som möjligt, så är det lite bättre :)
 
Här är recept på senapssås:
 
Smält 2 msk smör eller margarin i en kastrull. Rör i 4 msk mjöl och vispa sedan i 6 dl mjölk. Låt koka på svag värme i 3-5 minuter. Vispa i 1-2 msk senap och smaka av med salt och peppar.

Alla Hjärtans Dag

Måste ju firas lite, även om jag kan tycka att det är aningen överdrivet i affärerna vid alla s.k. högtider. Jag behöver liksom inte kläder med hjärtan på eller nytt porslin bara för EN dag.
 
För Dexter var det iallafall en viktig dag och de hade hjärtballonger på dagis och gjorde lite hjärtpyssel osv. Och så önskade han sig geléhjärtan till frukost :) Han var så förväntansfull på kvällen när han lade sig och hoppades verkligen på dessa hjärtan, så vad kan en mamma göra? Det här var ett sånt tillfälle när det var helt ok att rucka lite på reglerna ;) Men lite vanlig frukost fick han allt äta också, såklart i form av ett hjärta. Hemma efter dagis fick han göra en pannkakstårta till efterrätt...till den superlyxiga tomatsoppan (hrm, som inte ens blev god). Jag stekte pannkakorna och sen var det bara för honom att börja bygga tårta!
 
 
 
 
Så här fin blev den :) Och gott var det också!

Skink- och spenatsås med pasta

Det här receptet vill jag gärna dela med mig av, men jag höftar oftast måtten och går på känsla när jag lagar mat så jag är inte säker på att det var exakt de här mängderna jag använde. Men på ett ungefär, prova dig gärna fram. Går alltid att lösa genom att antingen reda med lite mera mjöl eller spä med lite mer mjölk! :) (Jag ska försöka bli bättre på att skriva ner exakt hur mycket jag tar av varje grej medan jag lagar maten, svårt att sitta och försöka komma ihåg allt efteråt, sorry)
 
3-4 port.
 
2 msk smör eller margarin
1 grönsaksbuljongtärning
4 msk mjöl
6 dl mjölk
1 dl hackad spenat
1 dl gröna ärtor
100 g rökt skinka, strimlad
salt, svartpeppar
 
Smält smöret tillsammans med buljongtärningen i en kastrull, gärna teflon så slipper såsen bränna fast sen. Vispa i mjölet och häll sedan i mjölken under omrörning. Vispa lite då och då medan det kokar upp. Låt koka på svag värme 3 minuter och lägg sedan i spenat, ärtor och skinka. Låt såsen puttra ett par minuter till (testa gärna nån ärta så att du vet att de är genomkokta). Servera med pasta!
 
 
 
 
 
 

Pasta med kyckling och bacon

Till 4 portioner behövs:
1-2 kycklingbröstfiléer
1 paket bacon
1 gul lök
2 morötter
ev. 1 paprika i valfri färg
1 burk krossade tomater
1 burk lätt cremefraiche
salt, grovmalen svartpeppar
 
Skär kycklingen i bitar och stek till den är genomstekt. Krydda med salt och peppar. Strimla baconet och lägg i pannan tillsammans med kycklingen. Hacka löken, skiva morötterna (och skär paprikan i bitar) och tillsätt till kycklingen och baconet. Låt fräsa ett par minuter och häll sedan på krossade tomater och låt puttra några minter till. Häll i cremefraichen och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta, t.ex. penne.
 
 

"En muffinsbagare här bor i staden..."

 
Blir han konditor när han blir stor tro? Han ska bli kock säger han och så ska jag få komma och äta på hans restaurang, köttbullar och makaroner - det ni! :)

Müsli

Perfekt för barnen att vara med och blanda iordning hemmagjord müsli innan den ska in i ugnen och rostas!
 
Du kan egentligen ta vilka gryn, flingor, fröer, frukter och bär du vill, men här är det vi använde:
6 dl rågflingor
1 dl solrosfrön
2 dl riven kokos
1 tsk vaniljsocker
1-1,5 msk rapsolja
2-3 dl torkad frukt och bär (t.ex. jordgubbar, ananas, papaya)
3 dl cornflakes eller branflakes
 
Värm ugnen till 150 grader. Blanda rågflingor, solrosfrön, kokos och vaniljsocker i en långpanna eller stor ugnsform. ringla över oljan och blanda om. Rosta mitt i ugnen ca 30 minuter och rör om ett par gånger under tiden. Låt svalna och blanda sedan i flingor och hackad frukt och bär. Förvara i burk med lock.
 
 

Fettisdags-cupcakes

Fettisdagen till ära bakade jag och Dexter cupcakes med smak av semlor och en touch av jordgubb :)

Kardemumma-muffins som grund: (smeten räckte till 6 normalstora muffins, eller om man vill göra 12 mini)

1 ¾ dl vetemjöl

1 krm salt

½ tsk bikarbonat

1 dl strösocker

100 g mjukt smör

1 tsk vaniljsocker eller extrakt

2 ägg

½ tsk kardemumma, finmalen eller grovmalen

Värm ugnen till 175 grader. Rör ihop mjöl, salt, bikarbonat och kardemumma i en skål. Häll sockret och vaniljsockret i en annan skål och klicka i smöret. Vispa med elvisp så att det blir pösigt. Knäck i ett ägg och vispa, tillsätt sedan det andra ägget och vispa ordentligt. Tillsätt mjölblandningen under fortsatt vispning och vispa sedan i 2-3 minuter, tills smeten är slät och luftig. Fyll muffinsformar till 2/3 och grädda sedan mitt i ugnen ca 15-20 minuter beroende på storlek. Låt muffinsarna svalna innan du gör i ordning dem för servering.

Fyllning:

marsipan (vi tog figurmarsipan med jordgubbssmak, därav ”en touch av jordgubb”)

innanmätet av muffinsarna

en skvätt mjölk

2 dl grädde , som vispas till spritskonsistens

Skär av toppen på varje muffins och gröp ur lite i mitten för att ge plats åt fyllningen. Ta innanmätet och blanda med en skvätt mjölk och marsipan. Klicka i fyllningen i groparna och spritsa sedan grädde ovanpå.

 
Design ala Dexter:
 

Gino

Gino 4 port.

2 kiwi

1 banan

12 jordgubbar

Ca 50 g vit choklad

Skär frukten i bitar och lägg i portionsformar. Riv chokladen fint och strö över frukten. Gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills chokladen smält och gärna börjat bli lite gyllenbrun. Servera med en klick vaniljglass.

Förberedelser:

 
Färdigt:
 

Fruktig gryta med kotlett

4 port. (inspiration åter igen från Buffé)
 
4 schalottenlökar eller steklökar
600 g kotlett, färdigskivade eller hel kotlettrad
2 msk smör eller margarin
salt och peppar
2 dl äppelcider
1 dl matlagningsgrädde
2 tsk majsstärkelse
2 äpplen, typ Ingrid-Marie
150 g sockerärter
 
Skala lökarna och ha dem hela eller halverade. Skiva kotletten i ca 1 cm tjocka skivor och halvera sedan skivorna till halvmånar. Bryn köttet och löken i smöret och krydda med salt och peppar. Häll på cidern och låt småkoka under lock i 7-8 minuter. Ta upp köttet och löken och lägg på en tallrik och täck med folie. Häll matlagningsgrädden i grytan och låt den koka ihop med cidern några minuter. Blanda majsstärkelsen med lite vatten och red såsen. Smaka av med salt och peppar. Kärna ur och skär äpplena i tärningar, halvera sockerärterna och lägg i grytan tillsammans med köttet och löken. Låt allt koka upp och servera sedan med kokt potatis eller ugnsbakade rotsaker.
 
 
Riktigt gott!
 

Tack!

Tack alla ni som läser/följer min blogg! Det känns jättekul :) Jag hoppas att ni får lite inspiration och mer köksglädje både själva och tillsammans med barnen! Hoppas även att ni testar några av recepten. Kom gärna med kommentarer om recepten, egna receptförslag eller andra synpunkter på bloggen...det tas tacksamt emot :)
 
Tack tack tack så mycket!
 
Ska klura på lite fler roliga recept och idéer på mat för barnen, så dyker det upp här så fort jag får nåt att lossna inne i skallen!
 
 

Dillcremefraiche

I receptet på ugnsbakad lax glömde jag visst skriva med dillcremefraichen, inte lätt när man har mycket att tänka på... men det är så superenkelt så det kan man nästan gissa vad som ska vara i:
 
1 burk lätt creme fraiche
1 msk hackad dill (fryst brukar jag ta)
lite svartpeppar eller citronpeppar (ett ord som jag skrivit mycket har jag märkt, älskar den kryddan speciellt till fisk!)
 
Blanda ihop! :)

Ugnsbakad lax med ris, avocado och dillcremefraiche

Bristen på sol som vi har här för tillfället (ett lååångt tillfälle skulle jag vilja säga) kan göra att det blir lite svårare att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Lax innehåller D-vitamin och omega 3 som vi behöver för att må bra, så här kommer ett enkelt recept på ugnsbakad lax som kanske kan pigga upp i vintermörkret:
 
Till 4 port. behövs:
 
4 laxfiléer
citronpeppar (eller svartpeppar och färsk citron)
 
4 port. ris
2 avocador
1 ask körsbärstomater
1 tsk olivolja
svartpeppar
lite ruccolasallad
 
Sätt ugnen på 175 grader. Koka riset. Lägg laxfiléerna i en smord ugnsform eller på bakpappersklädd plåt. Krydda med citronpeppar eller svartpeppar och halverade citronskivor. Sätt in i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills laxen är genomstekt.
Halvera tomaterna och blanda med olivoljan och lite svartpeppar. Skölj ruccolan. Gröp ur avocadon och krydda ev. med lite citronpeppar. Lägg upp allt på tallrik och servera! Ät och njut i väntan på våren :)

Flower-cupcakes

Igår var det inte vilken onsdag som helst - det var någons födelsedag och det var vi ett litet gäng som firade med filmkväll och lite snacks :) Då tog jag tillfället i akt att äntligen testa göra flowerpaste-blommor som jag har tänkt så länge! Väldigt roligt och pyssligt, resultatet ser du nedan på bilderna.
 
Det blev kladdkaksmuffins med grädde och blommor.
På den mittersta bilden ska det föreställa nejlikor och på de andra två hoppas jag att det syns vad det är :)
 

Ljuva Avocado

Jag vill slå ett slag för avocadon! Denna gröna frukt kan användas till så mycket mer än guacamole. Har du testat att ha den i efterrätter? Här kommer 2 efterrätter och 1 dryck med avocado, som är väl värda att testa. Efterrätterna har sin grund i raw food-dieten, vilket kanske kan tyckas konstigt eftersom jag är emot dieter och sånt tjafs. Jag tror ju starkt på kostcirkeln - att äta allt, men inte alltid :) Jag testade de här efterrätterna för att de innehåller avocado, som i sin tur innehåller bra fetter som det inte skadar om vi får i oss lite mer av :) Så ät och njut av nyttigheterna!
 
Rå Chokladmousse (2-3 pers.) (Receptet kommer från tidningen Buffé)
1/2 dl urkärnade dadlar
1/2 dl kallt vatten
2 msk honung (flytande)
2 mogna avocador
1/2 dl kakao (gärna rå)
 
hallon till servering
 
Mixa dadlar, vatten och honung till slätt. Gröp ur avokadon och tillsätt det och kakaon till mixen, mixa slätt igen. Servera med tinade eller färska hallon. Det blir en ganska mäktig dessert så det behövs inte så mycket av chokladmoussen, men desto mer hallon för att balansera smakerna!
 
 
Hallonglass (2-3 pers.) (också från Buffé)
250 g frysta hallon (spara några till garnering)
1 avocado
1 tsk vaniljsocker
 
Mixa ihop ingredienserna till en slät glass, lägg upp i skålar och servera!
 
 
 
Barnvänlig Kermitdrink (2-3 glas)
3 dl apelsinjuice eller färskpressad apelsin
1 avocado
2 kiwifrukter
 
Mixa ihop ingredienserna och häll upp i glas, klart att servera! En vitaminkick :)
 
 
 

Amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor - som vanliga pannkisar men lite fluffigare, lite godare, lite lyxigare!
 
Till 4 port:
 
2 ägg
4 dl mjölk
2 msk smält margarin eller smör
2 tsk socker
1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
margarin till stekning
 
Vispa ihop ägg, mjölk och margarin. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i äggblandningen, rör till en jämn smet. Värm upp en stekpanna eller plättlagg och grädda små pannkakor eller plättar. Servera med t.ex. keso, kesella, bär, frukt, sylt, glass...
 
Ok... några kanske blev aningen mörka, men gott ändå! :)
 

Fredagsmys

...och så lite fredagsmys på det! Och inte ett dugg av det är hemmagjort, nån måtta får det vara ;)
 

Stuvade makaroner

Ibland när varken tiden eller orken räcker till kan det vara skönt att äta nåt enkelt, som köttbullar och makaroner. En sån dag har det varit idag, efter tre långa dagar i skolan och en massa annat i veckan orkade min fantasi helt enkelt inte prestera bättre. Men för att lugna mitt samvete försökte jag iallafall pimpa rätten lite genom att stuva makaronerna och ha lite grönt till :) Gjorde egna köttbullar för jag gillar verkligen inte köpta, de äter vi bara i nödfall, och det tar faktiskt inte så himla lång tid att göra egna. Orkar man inte rulla en massa köttbullar så kan man ju göra biffar av en del av smeten.
 
Här är mitt recept på stuvade makaroner:
 
Koka så många portioner makaroner ni brukar äta (gärna idealmakaroner). När de är nästan färdiga häller du av vattnet och häller sedan tillbaka makaronerna i kastrullen. Fyll på med mjölk så att det precis täcker makaronerna. Blanda en redning vid sidan av, bestående av en skvätt mjölk och lite mjöl. Ställ kastrullen på plattan igen på medelhög värme och rör i redningen. Låt koka upp under omrörning och låt det sedan puttra på svag värme i 3-5 minuter. Salta och peppra.
Svårt att säga exakta mått på allt, men till 3-4 portioner makaroner brukar det gå åt runt 5 dl mjölk och 1-2msk mjöl. Jag brukar gå lite på känsla och blir det fel så går det lätt att fixa i efterhand. Blir det för mycket mjöl så späder man bara med mer mjölk, och blir det för blaskigt så gör man lite mer redning och låter det koka lite till :)
 
Såg efteråt att det blev väldigt bra enligt tallriksmodellen, så det var ju ett plus! Det är samma modell som gäller för barn från ca 2 år och vuxna, men totala mängden mat skiljer sig ju såklart :)
 

Mango

Ett tips på hur man kan skala och skära upp mango - lättare att få fina kuber eller använda som fin dekoration.
 
Ställ mangon upprätt och skär uppifrån och ner på ena sidan så nära kärnan som möjligt. Gör likadant på andra sidan. Ta de båda avskurna delarna och skär ett rutmönster på insidan, utan att skära igenom skalet. Vänd "ut-och-in" på skalet så att rutorna står ut (som på bilden). Det som blir kvar runt mangons kärna får man försöka skära loss så gott det går.
 

RSS 2.0