Hamburgertallrik

Med lite sås från O´Learys blir den hemmagjorda hamburgertallriken fulländad!
 
Till 4 burgare behövs ca 500 gram nötfärs, 1 ägg och lite salt och peppar.
Blanda köttfärs med ägg och kryddor och forma sedan burgare lite större än önskad storlek (tänk på att de krymper i stekpannan sen!)
 
Du behöver även hamburgerbröd, dressing (gärna O´Learys egen sås), sallad, tomat, inlagd gurka, lök och cheddarost.
 
Till klyftpotatisen behövs ca 10 potatisar (beroende på storlek och hur mycket man vill ha till), olivolja och salt.
Skala potatisen och skär i klyftor. Lägg i en långpanna eller i en ugnsform och ringla över olivolja. Blanda om lite och sätt in i övre delen av ugnen, 225 grader, ca 20-30 minuter (beroende på klyftornas tjocklek kan tiden variera så håll koll i ugnen och känn på potatisarna under tiden). Salta när du tagit ut dem ur ugnen.
 
Coleslaw är gott till, här är mitt recept på det:
ca 1/4 litet vitkålshuvud, fint strimlat (ska bli ca 3-4 dl strimlad kål)
1 morot, riven
1 burk matlagningyoghurt, ca 2 dl
1/2-1 msk majonnäs
1-2 tsk dijonsenap
salt,peppar
 
Lägg den strimlade vitkålen i ett durkslag. Koka upp ca en halvliter vatten och häll över vitkålen. Spola med kallt vatten så att kålen blir kall igen. Blanda yoghurt, majonnäs, senap och kryddor i en skål och blanda sedan i vitkålen och moroten. Låt stå kallt en stund innan det ska ätas.
(Coleslaw är även gott till lasagne, spagetti och köttfärssås m.m.)
 
 
 
 

Fiskgryta med tomat, dill och grädde

Fiskgryta med tomat, dill och grädde 4 port
1 fiskblock t.ex. torsk
1 burk krossade tomater
1 förp. matlagningsgrädde
1-2 msk fryst dill
1/2 tsk citronpeppar
salt, svartpeppar
 
ris, grönsaker
 
Börja med att koka riset. Dela fisken i bitar, salta och peppra och stek den lite lätt i margarin i en gryta. Häll på krossade tomater och låt puttra några minuter. Tillsätt grädde, dill och citronpeppar och låt puttra tills fisken är genomkokt. Servera med det kokta riset och valfria grönsaker!
 

Kanelnötter

Här är ett tips på lite annorlunda fredagsmys:
 
Du behöver
6 dl blandade nötter (vi brukar ta bara cashew för det vet vi att vi tål)
1 äggvita
1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk kardemumma
(krydda efter tycke och smak, men de angivna måtten är en bra utgångspunkt!)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda nötter med äggvita. Tillsätt socker och kryddor och skaka om ordentligt så att allt blandas. Häll upp blandningen på bakpappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna och sedan har du ditt fredagsmys klart!

Nudelwok m. kyckling

Nudelwok med kyckling och curry 4 port.
 
2 stora kycklingbröstfiléer
1/2 purjolök
1 röd paprika
ev. lite fryst wokblandning
2 burkar lätt creme fraiche
2-3 tsk curry
1 banan
cashewnötter efter smak
 
nudlar, 4 portioner
 
Tillaga nudlarna under tiden du gör woken. Skär kycklingen i strimlor och stek i lite olja eller margarin tills den är genomstekt. Krydda med salt och peppar. Strimla paprika och purjolök och fräs i stekpannan, tillsätt ev. wokgrönsaker. Lägg tillbaka kycklingen, krydda med curry och häll på creme fraiche. Skiva bananen och lägg i och låt puttra någon minut. Avsluta med att blanda i de kokta, avrunna nudlarna (jag brukar klippa i mindre bitar för att slippa allt trassel) och cashewnötterna. Klart att servera!
 
 

Omelett

Vet man inte vad man ska laga för mat en dag så är Kajsa Warg-omelett ett tips, d.v.s. "man tager vad man haver"-omelett. Perfekt till lunch :)
 
Du behöver:
ägg (räkna 2 per person)
vatten eller mjölk (1 msk per ägg)
valfri fyllning t.ex. skinka, korv, potatis, paprika, tomat, purjolök, svamp...
salt, peppar
 
Vispa ihop ägg och vatten eller mjölk lite lätt och ha i en nypa salt. Sedan är det bara att ta vad du har hemma till fyllning och slänga i stekpannan med lite margarin eller olja. Fräs en liten stund, peppra lite och häll sedan över äggvispet. "Hacka" lite med en stekspade eller gaffel så att äggvispet rinner in överallt bland fyllningen. Låt omeletten tillagas på medelvärme tills all äggsmet har "stannat". Sedan är det bara att lägga upp på tallrik och hugga in!
 

Receptsök

Jag har någon slags mani på att läsa bakpå påsar och paket och kolla receptbroschyrer, men det är ju bara bra för alltid hittar man nånting bra. Och recepten finns ju där av en anledning eller hur? ;)
 
Så det är mitt heta tips idag: läs, läs ,läs på allt du hittar så kommer ditt köksliv berikas en hel del :P
Ica-reklamen som kommer i brevlådan (buffétidningen och olika broschyrer från t.ex. Maxi), annan reklam, tidningar och broschyrer som man får ta i mataffären, bakpå mjölpåsar, mjölkpaket och andra förpackningar. Även på förpackningen till fryst fisk har jag hittat lite gott så keep on looking!
 
Vill man inte leka detektiv så kan man ju slå på sin dator och använda google också ;)

Långpannebröd med russin

Måste bara tipsa om ett matbröd som blir jättegott! Receptet finns på baksidan av påsen med kungsörnens ljusa lantbrödsmjöl eller lantmjöl (osäker på exakt vad det hette och jag har hunnit slänga påsen). Innehåller inte så många ingredienser och var väldigt lättbakat och gott. Superenkelt när man bara trycker ut degen i en smord långpanna och skär i rutor :)
 

Fruktspett

Här kommer en bild på fruktspett som jag tipsade om nyligen (under fliken "tips", om mat på pinne).
 
Lätt för barn att fixa iordning! Alla kan välja sin egen frukt och plocka på spetten som man vill. Gott att servera med vaniljyoghurt. Kanske strö över lite kokos också? Längtar till sommarsäsongen när man kan förgylla spetten med fina jordgubbar!
 
 
 
 

Ostbågsbakelser

De här bakelserna passar bra som kvällsmys vid lite festligare tillfällen och blir lite som ostbricka "allt-i-ett". Egentligen heter dessa bakelser räkbakelser och som namnet avslöjar ska de dekoreras med räkor och fyllas med räkost eller kräftost, men här är en variant utan räkor för oss som inte gillar det.
 
Du behöver:
rostbröd, gärna fiberrost, 3 skivor till varje bakelse
god bredbar ost, t.ex. philadelphia paprika, vitlöksost eller liknande
mild mjukost (går även bra att ta skinkost, räkost eller annat)
paprika, tomat, gurka, vindruvor, ostskivor och annat du vill dekorera med
ostbågar, några nävar som du krossar i plastpåse
 
Ta ut rundlar av brödet, använd  ett glas eller en skål av önskad storlek eller pepparkaksform. Varje bakelse byggs av tre rundlar. Bred den smaksatta osten på en rundel, lägg en ny rundel ovanpå och bred osten på den också. Lägg på den tredje rundeln som du låter vara ren så länge. Gör likadant med alla bakelser. Sedan brer du mildosten runt kanterna på bakelserna och rullar dem i krossade ostbågar. Avsluta med att bre mildost ovanpå bakelsen och dekorera med grönsakerna.
 
Tips! Brödkanterna som blir kvar när du tagit ut rundlarna kan du skära i tärningar och frysa in och göra krutonger av senare, gott i sallad eller till soppa.
 
 

Bacon- och broccolipaj

Paj, paj, paj det är grejer det. Jättebra om man har lite smått och gott över som man inte vet vad man ska göra av och inte vill slänga. En pajdeg slänger du ihop innan du hinner blinka (okej inte riktigt men nästan) och sedan kan den varieras i det oändliga. Lite äggstanning på det så blir det toppen!
 
Pajdeg (till en normalstor paj)
3  dl vetemjöl (ev. hälften vetemjöl och hälften dinkelmjöl)
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
 
Äggstanning
4 dl mjölk
3 ägg
 
Mät upp mjöl i en bunke och klicka i smöret. Blanda med fingrarna tills du får en smulig massa, tillsätt vatten och knåda till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ända upp på kanterna, och nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 200-225 grader, ca 6 minuter. Ta ut och lägg i fyllningen, avsluta med att hälla över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen, 200-225 grader, tills pajet "stannat" d.v.s. äggstanningen inte rinner längre. Det brukar ta ca 30-45 minuter, men det beror lite på vad man fyller pajen med (sånt som avger vätska, t.ex. tomater, gör att det tar lite längre tid). Medan pajen gräddas kan man passa på att diska utan allt som använts och göra en god sallad till :)
 
Exempel på fyllningar:
  • Bacon och broccoli (stek baconet i bitar, broccolin kan läggas fryst i pajskalet)
  • Kassler, paprika och purjolök (fräs purjo, paprika och kassler nån minut i stekpannan innan du fyller skalet)
  • Kassler, körsbärstomater och mozarella ev. även lite pesto (strimla kasslern och lägg i skalet tillsammans med hela tomater. Lägg på mozarellan efter äggstanningen!)
  • Skinka och ost (Strimla skinkan och riv osten, fyll direkt i skalet)
  • Blandade grönsaker (ex. fryst blandning), skinka och ost
  • Tacofärs blandad med creme fraiche naturell eller paprika/chili, tomat, paprika, ost, tacochips, guacamole
Tips! Om du gör tacopaj så ta då ingen äggstanning utan blanda köttfärsen med cremefraiche (naturell eller paprika/chilismak) innan du fyller den i skalet. Blanda även i strimlad paprika och lägg skivad tomat ovanpå. avsluta med ost. Efter att du gräddat färdigt pajen kan det vara gott att klicka på guacamole och sticka ner några tacochips, blir även fint som dekoration!
Vill man gärna ha äggstanningen kan man istället hoppa över creme fraichen, annars är risken att det blir alldeles för kletigt bara.
 
På bilden ser du bacon- och broccolipaj, även det en av Dexters favoriter! Det är något magiskt med den där broccolin, den har förtrollat min lille pojk :)
 

Pastapytt

Det här är något som jag brukar slänga ihop ibland när fantasin strejkar, och Dexter älskar det och äter som en häst. Det kanske kan verka lite futtigt och enkelt, men ibland orkar man inte anstränga sig så mycket och då passar det perfekt! Det behöver inte vara så märkvärdigt. Det är mat som mättar iallafall, det smakar gott, är klart på nolltid och är inge halvfabrikat - helt okej med andra ord :)
 
Pastapytt
4 port. Makaroner (ideal eller små snäckor)
400 g Nötfärs
2-3 dl fryst grönsaksblandning (t.ex. ärtor, majs, paprika)
salt, peppar
lökpulver
paprikapulver
chilipulver
piffi allkrydda
soja
 
Koka upp vatten och lägg i makaronerna. När det återstår några minuter av koktiden lägger du i grönsakerna och låter de koka med sista tiden. Stek under tiden köttfärsen och krydda med salt, peppar och lökpulver. Häll av vattnet från pastan och grönsakerna. Blanda pastan och grönsakerna med köttfärsen, blanda i pastakastrullen så sparar du disk :) Krydda ordentligt och blanda i soja så att det får lite färg. Klart!
 
 

Mat på pinne

Ett litet tips som kan förgylla matstunden för barnen (och även vuxna!): Använd pinnar i maten :)
Då menar jag inte att man ska blanda i pinnar i maten, som att koka soppa på en spik, utan att man använder olika pinnar vid servering som t.ex. tandpetare och grillspett. Allt är ju så mycket roligare att äta om det sitter på pinne :)
 
Några exempel på vad man kan göra är:
  • Fruktspett - kalla till exempelvis mellis eller frukost, grillade i folie med mashmallows och vit choklad som efterrätt...
  • Grillspett med lite smått och gott är ju så smarrigt på sommaren.
  • Tandpetarmat - stick tandpetare i t.ex. korvbitar, skinkbitar, potatis, körsbärstomater, gurka, paprika, minimajs m.m. och lägg upp på roliga färgglada fat och ha en plockmiddag!
  • Cake-pops - kaka på pinne helt enkelt, perfekt till barnkalaset! Har tyvärr tappat bort receptet som jag använde sist men det går garanterat att googla och hitta nåt.
Akta bara så att ingen sticker sig på pinnarna!

Smoothies

Gör som vi brukar göra: Börja dagen med en fruktig fräsch smoothie! Perfekt för den som har svårt att äta på morgonen eller som mellanmål senare, eller om man bara vill ha en god dryck till fukost. Smoothies kan varieras i det oändliga, den ena smaken godare än den andra! Det där lät som en dålig tv-reklam, sorry, men smoothies är verkligen ett bra påhitt :)
 
Du behöver:
yoghurt, vanilj eller naturell (använder man naturell kan det vara gott med lite honung i)
valfri frukt eller bär
 
Våra favoriter är:
yoghurt, banan, hallon/jordgubb
yoghurt, banan, blåbär
yoghurt, banan, mango (ev. + hallon)
 
Mixa ihop till en slät dryck!
 
 
 

Laxpudding

Laxpudding är en god och enkel rätt, lite traditionell husmanskost sådär. Min mormor brukar alltid bjuda på det till påsk och vi har börjat äta det hemma också för Dexter gillar det. Ett bra sätt att få i barnen lax, en nyttig fisk :)
 
Laxpudding (4 port.) (från Hela Sveriges Husman)
ca 250 g rökt lax i tunna skivor
ca 700 g potatis (vikt som oskalad)
1 gul lök
1 kruka dill (eller fryst dill går också bra)
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g smör
salt, grovmalen peppar
 
Sätt ugnen på 150 grader. Koka potatisen mjuk, häll av och låt svalna. Skala och finhacka löken och grovhacka dillen. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Skala potatisen och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Smörj en 2 liters ugnsform av önskad färg och form :) Varva potatis, lax, lök och dill i formen, börja och sluta med potatis. Häll över äggvispet och klicka över smör. Tillaga i ugnen ca 1 timme.
Servera med sallad!
 

Panerad fisk

Brukar ni köpa fiskpinnar i frysdisken? Prova att panera hemma och gör egna "fiskpinnar", det är så mycket godare! Det tar egentligen inte nå längre tid, det blir lite mer disk men det kanske man kan leva med? Här är ett enkelt recept på det. Kanske inte borde kallas recept när det är så enkelt? Vad krävs för att bli ett recept? Har ju i och för sig sett recept på tevatten i böcker så det kankse inte är så höga krav ;) Här kommer iallafall mitt recept på panerad fisk!
 
Panerad fisk
fisk t.ex. torskfiléer, flundra eller rödspätta (räkna en eller två per person, beroende på vilken sorts fisk du väljer, man kan även använda torskblock och skiva så blir det lite mer likt fiskpinnestorleken!)
lika stora delar vetemjöl och ströbröd (1 dl av varje borde vara lagom till 4 pers.)
citronpeppar
uppvispat ägg
 
Låt fisken tina om du använder fryst fisk. Blanda ihop mjöl, ströbröd och lite citronpeppar i en djup tallrik. Doppa fisken först i äggvispet och sedan i mjölblandningen. Stek i en blandning av smör och olja så blir det lite krispigare yta på fisken. Servera med hemmagjort potatismos och lite grönsaker.
 
Vill man så kan man blanda i lite hackad persilja i moset eller blanda lite dill i paneringen :)
Vi hade inget av det hemma så vi tog istället en jättegod potatismoskrydda som vi köpte på en marknad förut, rekommenderas!
 

Hallongrottor

Vi har ju en här som fyller år i februari så jag tänkte att det var lika bra att börja baka lite redan nu när man har tid över. Så jag och Dexter fixade lite hallongrottor, perfekt för barn att vara med och baka! Jag fixade degen och Dexter rullade bollar och tryckte hålen och jag fyllde med sylt och skötte ugnen, det är teamwork det :)
 
Hallongrottor (ca 24 st) (Recept från Vår kokbok)
125 g smör
3/4 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
knappt 1 tsk bakpulver
 
1/2-1 dl fast hallonsylt
 
Rör ihop smör och socker. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker och tillsätt blandningen till smörblandningen. Rör till en deg. Rulla degen till en längd och skär 24 lika stora bitar. Rulla till bollar och lägg i småbrödsformar av papper. Tryck till i mitten av varje boll så att det blir en grop, fyll sylt i groparna. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, i ca 10-12 minuter.
 
 

Grönare lasagne


Här kommer receptet på en god lasagne som vi åt i veckan. Att jag kallar den "grönare" betyder inte att den är vegetarisk utan bara att den är grönare i färgen och har lite grönsaker i sig. Det är i grunden samma recept som superduperlasagnen men med lite små ändringar :) (markerade med fetstil)
 
Du behöver:
800g nötfärs
2 gula lökar
2 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
2 burkar krossade tomater
2 burkar lätt creme fraiche
8 dl mjölk
1 msk pizzakrydda/oregano
salt, peppar
2 rivna morötter
1/2 squash, hyvlad på längden till remsor
ca 1 dl riven ost
ca 22 st lasagneplattor med spenat (en förpackning räckte gott), blanda ev. med vanliga
 
Vill man ha den helt veggo så kan man ju byta ut köttfärsen mot quornfärs, bönor eller nåt annat man tycker passar!
 
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att hacka löken och fräs den i lite margarin i en stor gryta. Lägg i köttfärsen och stek tills den är genomstekt. Tillsätt buljongtärningar, tomatpuré och krossade tomater och låt det puttra i några minuter. Blanda sedan i mjölken, creme fraichen och kryddorna och låt puttra någon minut till. Smörj en stor form, ca 25-35 cm, och häll ett lager av såsen i botten på den. Varva lasagneplattor och sås med morötterna och squaschen tills allt är slut i grytan, men se till att du avslutar med ett lager sås. Strö över riven ost och sätt in formen i mitten av ugnen. Jag brukar täcka formen med aluminiumfolie första tjugo minuterna i ugnen så att inte osten blir bränd. Sedan kör jagg utan folie sista tiden tills lasagneplattorna blivit mjuka och osten fått fin färg. Servera med hemmagjord vitkålssallad, supergott!
 

Blodpudding

Blodpudding, eller Radhusbiff som det också kallas, är tyvärr inte så populärt idag. Varför inte? undrar jag. Det är järnrikt, snabblagat och dessutom gott, med lite goda tillbehör. Dexter älskar det iallafall som tur är! Han gillar det så mycket att han t.o.m. sa att han önskade det till middag på sin nästa födelsedag :) Vi får väl se hur det blir med det... Här kommer iallafall ett tips på hur man kan göra blodpuddingen mer attraktiv för ett barnaöga och även tips på några goda tillbehör som vi brukar ha.
 
 
Med några olika pepparkaksformar kan man göra mycket :)
 
 
Keso och lingonsylt är måsten till blodpudding tycker jag! På bilden har jag blandat lingonsylt med lite strimlad vitkål, det blir ännu bättre :)
 

Raggmunk

Raggmunk är ju jättegott och ett bra alternativ till pannkaka, blir liksom lite mer matigt med potatisen i. En ganska bortglömd klassiker, vilket jag tycker är synd. Det måste göras något åt så här kommer ett recept på det.
 
"Raggarmunkar" 4 port.
 
2 dl mjöl
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
8 potatisar
 
Blanda mjöl och salt i en bunke och häll i mjölken, vispa tills det är klumpfritt. Vispa i ägget. Skala och finriv potatisen på rivjärn och blanda i den i smeten. Smält lite margarin i stekpannan och häll i smet till önskad storlek (jag brukar göra tre åt gången i en normalstor stekpanna). Plättlagg funkar säkert också bra, om man vill ha mindre raggmunkar, eller så kan man göra fullstora i en stekpanna. Stek tills de fått fin ljusbrun färg på båda sidor.
 
Servera med t.ex. knaperstekt bacon, grönsaksstavar och lingonsylt!
 
 
 
 
 

Frys in matlådor

Här är tips för dig som inte orkar eller hinner laga mat varje dag. Du kanske jobbar sent någon dag eller bara har ont om tid av någon anledning?

  • Laga stora måltider, t.ex. dubbel sats lasagne, och frys in matlådor till lata dagar! Då får du ändå hemlagat :)
  • Gör det till en vana att alltid ha rester i frysen (eller kylen för den delen). När du vet att det blir en lite stressigare dag så behöver du ändå inte välja bort bra mat. Planera in en "restfest" som det så fint hette i skolan, det var faktiskt inte en sån dum idé trots allt :) Det kan bli en rolig måltid för barnen och alla kan komponera sin egen rätt av det som finns hemma!

 


Hemmagjord vitkålssallad

Här har ni en enkel pizza sallad!
 
500 g vitkål
1/2 dl olja
1/4 dl vitvinsvinäger
1/4 dl vatten
1/2 tsk salt
1/4 tsk grovmalen svartpeppar
 
Det här är orginalreceptet jag har utgått ifrån men jag tycker det är lite klent med smak i den salladen så mitt tips är att krydda på med lite italiensk salladskrydda, pizzakrydda eller oregano och lite mer salt och peppar till önskad styrka :)
 
Strimla vitkålen fint (går bra med osthyvel om man halverar vitkålen och hyvlar från insidan) och skölj. Blanda olja, vinäger, vatten, salt och peppar i en kastrull och låt det koka upp. Blanda vitkålen med de andra kryddorna i en bunke. Häll lagen över vitkålen och låt svalna. Ställ kallt i ett par timmar innan den ska ätas så den hinner gotta till sig lite!
 
Man kan även variera salladen med att ha i lite strimlad paprika, riven morot, inlagdgurka eller nåt annat man tycker passar.
 
Hoppas det smakar!

Hemgjord pizza

Det är ju så mycket godare att göra egen pizza än att köpa, eller hur? (även om det ibland kan vara gott med köpt också) Det här receptet är pizza med tjock botten, lite americana-style, och det är så bra för det behöver bara jäsa medan man fixar fyllningen så det går jättefort :) Låt barnen vara med och göra pizzan eller låt alla i familjen göra varsin liten pizza, det blir garanterat uppskattat!
 
Pizzadeg: (blir en pizza som tar upp en ugnsplåt och räcker till 3-4 personer)
 
2 dl fingervarmt vatten
½ paket jäst
1 msk olja
4 krm salt
4-5 dl mjöl
 
Smula jästen i en bunke och häll i vattnet. Rör tills jästen löst sig och blanda sedan i olja, salt och mjöl. Knåda degen smidig på mjölat bord och kavla ut till en rektangel stor som en ugnsplåt. Lägg pizzabottnen på bakplåtspappersklädd plåt och börja med fyllningen.
 
Jag brukar ta ca 1 dl ketchup och 1 msk tomatpuré, lite peppar och pizzakrydda och blanda ihop direkt på pizzabottnen och bre ut. Sedan kan man ha på precis vad man känner för! Här hemma blir det alltid en del med skinka, banan och ananas (Dexters val) och en med nåt annat som vi är sugna på. Grädda pizzan mitt i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter.
 
Servera med hemmagjord pizzasallad vetja :)
 
 

Tacofylld paprika

En variant på tacos som går rätt snabbt och är gott :)
Beräkna ca en paprika per person (vuxna, en halv för barn kanske) och skölj, dela och kärna ur dom.
Stek köttfärs och smaksätt med tacokrydda (precis som till "vanlig" tacos). Fyll paprikahalvorna med köttfärsen och strö över lite riven ost. Gratinera i ugnen, 200-225 grader, i ca 10 minuter (eller tills osten fått fin färg).
 
Servera med sallad, tomat, gurka, guacamole, tacochips och annat som du tycker är gott till!
 
 
Recept på superenkel och jättegod Guacamole:
2 avocado
1 dl creme fraiche eller gräddfil
2-3 msk tacosås (vi hade medium)
½ tsk citronpeppar
lite salt
 
Mosa avocadon och blanda i resten av ingredienserna, sen är det bara att börja dippa!

Sköldpadda

Här kommer ett tips på hur man kan göra köttfärsbiffar, potatis och sås lite roligare för ögat!
 
 
Gör en köttfärssmet (jag tog recept ur Vår kokbok) och forma till biffar. Vik några baconskivor runt varje biff, stek i stekpannan för att få lite yta på baconet och lägg sedan in alla biffar i långpanna i ugnen på 200-225 grader tills biffarna är genomstekta. Vi gjorde huvud av potatis, ögon av nejlikor och ben av kokta morötter men det kan man ju ta vad man vill :)

RSS 2.0