Hemgjorda piroger med köttfärs
Det här brukar vara kul för barn - både att vara med och göra dem och att äta dem sen! Passar bra som lätt lunch, matigare mellis eller kvällssnack :)
Pirogdeg till ca 20 små piroger
4-5 medelstora potatisar, kokta
ca 4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
Pressa potatisen, kall eller varm. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Lägg i potatisen och rumsvarmt fett. Arbeta ihop till en deg.
Köttfärsfyllning
1 gul lök
1 morot
250 g nötfärs
1 msk margarin eller smör
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 msk tomatpuré
Skala och hacka löken, skala och riv moroten grovt. Bryn köttfärsen i fettet och låt sedan morot och lök steka med i några minuter. Tillsätt salt, peppar och tomatpuré och smaka av. Låt fyllningen svalna innan du lägger ihop pirogerna.
Utbakning: Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en platta 30x40 cm. Ta ut rundlar med kakmått eller pirogform ca 10 cm i diameter. Lägg ca 1 msk fyllning på varje rundel och vik ihop och tryck till kanterna. Kavla ut "resterna" krig rundlarna och ta ut nya rundlar. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 225 grader ca 10 minuter.
Servera med exempelvis morotsstavar, gurkstavar och paprikastrimlor!



Kommentarer
Trackback