Basilikafnatt

För ett tag sen hade jag nån dille på avocado och ville testa det i all slags mat, även desserter. Nu har jag märkt att det har slagit över till basilikafnatt! Kanske beror det på att det är mer säsong för basilikan och att den finns så nära till hands på balkongen? Inte vet jag, men gott blir det iallafall med basilika i både mat och efterrätt!
 
Sätt igång och odla, skörda och njut! (eller köp en kruka på frukt- och gröntavdelningen, det går ju precis lika bra) :)

Basilikapannacotta

Jag hittade ett recept på basilikapannacotta som jag blev nyfiken på, så jag bestämde mig för att testa göra det när vi hade gäster på middag. Måste erkänna att jag var ganska skeptisk till hela idén så jag köpte hem glass som reserv-efterrätt. Men jag blev väldigt positivt överraskad faktiskt! Det blev vi nog allihopa :) Så efter denna upptäckt att basilika även passar i desserter måste jag bara dela med mig av receptet till er så ni får testa själva!
 
Basilikapannacotta med jordgubbar 4 pers.

2 dl basilikablad
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
4 msk socker
finrivet skal av 1/2 apelsin
 
jordgubbar och basilika till garnering
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Lägg basilikabladen i kokande vatten ca 15 sekunder. Häll av och kyl genast i kallt vatten. Krama ut vätskan ur basilikabladen.
Koka upp grädde och mjölk och ta kastrullen från värmen. Skaka av gelatinbladen och lägg dem i gräddkoket, rör tills de smälter. Blanda i socker och apelsinskal. Mixa basilikan med ca 1 dl av gräddkoket och blanda det sedan med resten av gräddkoket. Låt stå i ca 30 minuter. Sila genom en finmaskig sil och häll i 4 portionsskålar. Ställ i kylen ca 3-4 timmar så att det får stelna.
Garnera med jordgubbar och basilika.
 
 
 
 

Parmalindad kyckling

Parmalindad kyckling med tagliatelle och kall sås. Stek kycklingfilé så att den är nästan helt genomstekt, krydda med svartpeppar och lite salt. Linda sedan skinkan runt kycklingen och lägg i en smord ugnsform. Sätt in formen i ugnen tills kyckligen är helt genomstekt och skinkan blivit lite knaprig, ca 15 minuter. Koka under tiden pastan och gör ev. en kall sås. Alternativet är att köpa någon god smaksatt cremefraiche och ha till :)
 
Förslag på sås som passar bra till:
Blanda en burk lätt cremefraiche med 1-2 msk pesto!
 
 
 

Bruschetta

En god förrätt...från medelhavet.
 
Hacka några väl mogna tomater, gärna bifftomater, och blanda med hackad basilika, olivolja och eventuellt pressad/hackad vitlök. Låt stå i kylen och "gotta till sig" lite. Skiva vitt bröd och och gnid in med vitlök, stek sedan i olivolja på medelvärme tills brödet blir knaprigt. Man kan även pressa ned vitlök i oljan och låta det fräsa ihop lite innan man lägger i brödet, för att få mer vitlökssmak. Lägg upp brödet på tallrik och lägg på tomatsalladen och ev. en skiva parmaskinka. Servera direkt så att brödet inte tappar sin krispighet!
 
 
 
 
 

Lax med basilikasås

Som ni kanske har märkt är jag ett stort fan av lax - både pga att det är nyttigt och för att det är så lätt att laga. Här är ett exempel där laxen tillagas i ugn (200 grader ca 15-20 min, beroende på tjocklek) med peppar/citronpeppar. Den serveras sedan med kokt färskpotatis och en basilikasås som du enkelt svänger ihop.
 
Basilikasås
 
Mixa snabbt ihop 2-3 dl cremefraiche eller gräddfil med ca 10-15 färska basilikablad och krydda med lite salt och peppar (ev. citronpeppar).
 
 

Muffinsbak

Lite bilder från muffinsbaket till midsommar :) Det bästa med att baka är ju att slicka ur bunken efteråt, det tycker både Dexter och jag. Det blir man aldrig för gammal för ;)
 
 

Midsommar

Midsommar - så härligt! Lite god alkoholfri bål, god mat och kladdiga bakelser...
 
 
 
Fläderbål med melon och jordgubbar (1 kanna)
 
Frys in kulor eller kuber av melon och hela jordgubbar i god tid innan bålen ska drickas, så att de kan användas som isbitar i drycken.
Blanda en förpackning lättdryck fläder eller fläder/jordgubb med 1-1,5 liter fruktsoda. Lägg i några citronskivor och pressa i saften från en halv citron. Lägg i den frysta frukten och servera bålen!
 
 
Ägghalvor med sprits

Koka så många ägg du behöver. När de svalnat delar du dem på mitten och gröper ur äggulorna. Sedan blandar du äggulorna med majonnäs och dijonsenap till lagom smak och konsistens (ska gå ett spritsa). Spritsa sedan i en klick av smeten i varje ägghalva och dekorera med dill. Ser väldigt fint ut, men är så enkelt att göra :)
 
 
 
Kladdiga bakelser med flagg

Baka kladdiga chokladmuffins (finns t.ex. i Sju sorters kakor), spritsa på grädde och dekorera med jordgubbar och flaggor. Piece of cake!
 
 
 

Ät ute!

Jag har sagt det förut och jag säger det igen - ät utomhus så ofta ni kan, det smakar så mycket godare då!
Bilden är från vår frukost på balkongen i solskenet :)
 
 

Balkongträdgård

Det går utmärkt att ha en liten trädgård även fast man bor i lägenhet. Idag fixade jag en liten balkongträdgård med blommor, jordgubbar, tomat, physalis och olika kryddor. Så nu har vi nära när vi behöver färska kryddor! Sen är det bara att vänta på att allt ska växa så vi snart kan skörda mumsiga jordgubbar och annat :)
 
 
Busktomater och physalis
 
 
Pepparmynta, timjan, basilika och persilja
 
 
 
 
 

Lax med paprikaost och tagliatelle

Ett receptförslag på lax där du använder philadelphiaost med paprika/gräslök och fyller laxen med. Använd portionsbitar av lax, skär en skåra ganska djupt i varje bit och fyll med osten. En förpackning ost räcker till 4 portionsbitar lax. Servera med tagiatelle (gärna med spenatsmak) och sallad!
 
 

Jordgubbar med kvarg

Här är ett tips på ett smaskigt, somrigt mellanmål: Färska jordgubbar med vaniljkvarg. Så gott så!
 

Picknick i det gröna

Idag har vi haft en mysig picknick i en grönskande park i solskenet med härliga vänner. Här ser ni förberedelserna till det, enkelt att fixa iordning och gott att mumsa :)
 
Rabarberpaj med färdig vaniljsås, färsk ananas i bitar och vattenmelon. Det är ju alltid lite godare att äta utomhus, särskilt sommartid!
 

RSS 2.0