Grillad kyckling med bulgur och tzatziki

Jag har varit dålig på att uppdatera bloggen nu ett tag. Det är ju sommar så man har mycket annat att göra, som t.ex. att njuta av det härliga vädret. Det har varit mycket jobb och annat också så jag har legat lite på latsidan när det gäller matlagning. Har inte varit riktigt så inspirerad som jag brukar känna mig, men så kan det vara för alla ibland. Det finns ju mycket gott som inte kräver så mycket tillagning också :)
 
Färdiggrillad kyckling från affären är ju så nedrans gott! Koka lite bulgur och gör tzatziki och servera till så blir det en riktigt god måltid, som inte är helt hemlagad ;)
 
Tzatziki till ca 4 pers.
1 liten hink turkisk yoghurt (500 g)
1 gurka
2-3 klyftor vitlök
ev. svartpeppar och chilipulver
 
Riv gurkan och låt rinna av en stund i en sil. Blanda yoghurt med pressad vitlök och blanda sedan i gurkan. Jag brukar dessutom blanda i lite svartpeppar och chilipulver, det blir riktigt gott.
 
Tillagningsanvisningar för bulgurn finns på förpackningen och kyckling köper man så mycket man tror går åt, men man kan räkna med att 1 kyckling räcker till 3-4 personer beroende på hur mycket man brukar äta.
Servera gärna med en god grönsallad!
 
 
 

Fikasugen?

Lite inspiration för den som kan virka (själv kan jag inte). Min syster har virkat dessa söta små bakverk - garanterat oätliga :)
 
 
Kakfatet är förresten hemmagjort det med, en assiett och en liten ljusstake som limmats ihop!
 

Pasta Carbonara

Den här rätten brukar faktiskt karln i familjen laga och den är jättegod! Och dessutom lekande lätt att laga :) Perfekt när fantasin tryter eller när tiden är knapp.
 
Till 4 portioner behövs:
400 g spaghetti
140 g bacon
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt
svartpeppar
1 dl riven parmesanost
 
Koka speghettin enligt förpackningens anvisning och häll av kokvattnet. Stek bacon tills det är lite knaprigt och tillsätt sedan pressad vitlök och stek i ca 1 minut.  Blanda grädden med äggulorna och vänd ner blandningen i spaghettin tillsammans med baconet. Smaka av med salt och peppar och hälften av parmesanosten. Lägg upp på tallrikar och strö över resten av osten. Lägg eventuellt en äggula på varje portion och peppra på lite mer svartpeppar före serveringen.
 
 
 

Kantarellmacka

Älskar den här tiden på året när man kan gå ut i skogen och hitta så mycket gott! Kantareller, blåbär, lingon, hallon osv. Plocka kantareller, gärna småttingar, och stek i smör och krydda med peppar och ev. lite piffikrydda. Ös kantarellerna över en macka och njuuuut.
 
 

Wraps med köttfärsfräs

Köttfärsfräs till wraps, 4 pers:
 
400-500 g köttfärs
3-4 dl strimlad vitkål
5 färska champinjoner (fler om de är små), skivade
1/2 paprika i valfri färg
1 grovriven morot
blandade kryddor efter smak, jag använde spiskummin, paprikapulver, lökpulver, curry, salt och peppar
soja
 
Tortillabröd
 
Stek köttfärsen och blanda i resten av ingredienserna och stek i några minuter. Krydda och blanda i lite soja. Servera i hoprullade tortillabröd.
 
Tips: Eventuella rester kan du blanda med kokta äggnudlar så har du en god matlåda :)
 
 
 

Fräscht vatten

Tips på fräsch svalkande dryck som är god till maten eller bara för att släcka törsten en varm dag :)
 
Vatten med citronskivor, myntablad och is!
 
 

Fattiga riddare

Tips på vad du kan göra om du har bröd hemma som börjar bli lite torrt och gammalt (ej mögligt), gör fattiga riddare till frukost, lunch eller mellis!
 
Fattiga riddare 3-4 port.
 
8-12 skivor bröd, gärna rostbröd
1 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
4 dl mjölk
1 tsk kanel
smör eller margarin till stekning
 
Vispa ihop smeten och doppa brödskivorna. Låt dem ligga i en liten stund så att de suger i sig lite av smeten, men inte för länge för då blir de geggiga och faller lätt sönder. Stek på båda sidor tills brödet får en fin ljusbrun färg.
Servera med sylt, kesella, bär eller nåt annat gott!
 
 

Pyttipanna

Pyttipanna är ganska underskattat, tycker jag. Har du lite överbliven kokt potatis så skaffa lite korv, champinjoner, grönsaker m.m. och stek ihop allt. Servera med stekt ägg och rödbetor! Det behövs inte så många potatisar om man har en del annat gott i, så istället för att slänga de få överblivna kan de användas nästa dag :)
 
 

Frukt som is

Ett svalt tips i sommarvärmen: Frys in bitar av olika frukter som du sedan kan använda som isbitar i dina kalla drycker. Då undviker du att drycken späds ut, som den annars lätt gör med vanlig is, samtidigt som du kan njuta av frukten när du druckit upp :) Toppen!
 
 

RSS 2.0