Korv och mos-kreativitet

Nu har jag och D varit kreativa med korv och mos igen...jag gjorde ett ulligt får och D gjorde en bebis-igelkott.
 
 
 
 
 

Biffar med fetaost & soltorkade tomater

Detta recept blir en hel laddning biffar så det räcker till!
 
800g-1kg blandfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1,5 dl mjölk
2 ägg
salt, peppar
lökpulver
italiensk salladskrydda
pizzakrydda
fetaost i små bitar
soltorkade tomater i små bitar
 
Blanda ströbröd och potatismjöl i en stor bunke. Tillsätt mjölken och rör om. Låt stå och svälla i ca 10 minuter. Blanda i kryddorna, färsen och äggen. Blanda till sist i fetaost och soltorkade tomater i önskad mängd.
Stek biffarna på medelhög värme tills de är genomstekta.
 
Servera med exempelvis tagliatelle, grönsaker och en klick creme fraiche med örter.
 
 

Varm choklad på pinne

Efter en snöig kall dag (som vi hoppas kommer snart!) sitter det alltid fint med en kopp rykande god choklad :)
Smält choklad och fyll upp i ischokladformar eller liknande och ställ i grillpinnar, delade i lagom längd. Låt stelna i kylen. När du sedan blir sugen på varm choklad värmer du bara mjölk och tar fram en eller två pinnar och stoppar ner i koppen och rör om tills chokladen smält. Så har du en kopp god choklad.
Dekorera gärna med mini-marshmellows!
 
 
 
 

Syrlig fläskfilégryta med äpple och gröna bönor

Hittade ett gott recept som jag rivit ur någon tidning för ett tag sedan...
 
4 port.
 
250 g steklök, gul eller röd
600g fläskfilé, fläskytterfilé eller kotlett
3 dl äppelcider
2 dl matlagningsgrädde
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 äpplen, helst röda
150 g sockerärter eller gröna bönor
 
Skala löken och spar dem hela. Skiva köttet tunnt. Kärna ur och skär äpplena i tärningar. Dela sockerärterna på längden. Bryn köttet och löken i lite matfett och krydda med salt och peppar. Häll på cidern och låt puttra under lock i 7-8 minuter. Ta upp kött och lök och lägg i en skål under lock. Häll matlagningsgrädde i grytan med cidern och låt det koka ihop i några minuter. Red med majsstärkelse utrört med lite vatten. Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Lägg tillbaka köttet och löken i grytan med såsen och lägg även i äpple och sockerärter. Låt allt koka upp. Servera med kokt potatis eller rostade rotfrukter.
 
 
 

Smörgåstårta

Vill ni lyxa till det lite med en myskväll i helgen så gör en smörgåstårta vettja!
 
En lagom tårta till 2-3 pers funkar bra att göra på Hönökaka. Fyllningar kan varieras i det oändliga, men här är det vi hade i vår senaste tårta:
 
  • Fyllning 1: Keso, hackad rödlök, kalkon, persilja, svartpeppar.
  • Fyllning 2: Mimosa-sallad
  • Topping: Philadelphiaost med smak av paprika och lök.
Klädde in hela tårtan med philadelphian och sedan var det bara att låta fantasin flöda med dekorationen!
 
Hade på vindruvor, kalkonrullar, ostrullar, mini-tomater, gurka, salladsblad, apelsin och lade klyftor av avocado vid sidan av precis före serveringen.
 
 

Lergryta - allt i ett!

Ett hett helgtips för den som vill ha tid över till annat än att laga mat:
 
Testade att laga mat i lergryta här om veckan, superbra! Jag slängde ner allt i grytan, satte in i ugnen och gick och strosade på stan i 2 timmar, medan grabbarna var hemma och spelade tv-spel och "vaktade" ugnen.
 
När jag kom hem var det bara att ta ut grytan ur ugnen och maten var serverad!
 
Först lägger man grytan i blöt i ca 15 minuter och under tiden skär man upp t.ex. potatis och morötter och skalar lite steklök. Sedan lägger man allt det i botten på lergrytan och lägger t.ex. en fläskytterfilé ovanpå som man kryddar med lite goda kryddor. På med locket och sätt in i kall ugn som du sätter på 250 grader. Sedan är det bara att städa, leka med barnen eller gå och handla i 2 timmar tills det är klart i grytan. Kan vara gott med sås till, vi hade grönpepparsås som vi köpte färdig kyld så det var bara att värma på i ett par minuter före servering.
 
 
 
 
 

Chokladmuffins med ahlgrens bilar-fluff

Ahlgrens bilar-fluff (räcker till ett lager i en normalstor tårta eller till 6-8 muffins)
60 g Ahlgrens bilar
3 dl vispgrädde
(ev. en droppe hushållsfärg eller pastafärg)
 
Häll grädden i en kastrull och lägg i bilarna. Värm tills bilarna smälter i grädden. OBS! det ska inte koka. Låt sedan gräddblandningen svalna ordentligt i kylen. Ta fram och vispa med elvisp till fluffig konsistens. Klar att spritsas!
 
Baka chokladmuffins och låt dem svalna ordentligt, spritsa sedan på fluffet och dekorera med lite fint strössel.
 
 
 

Köttfärsröra med pasta

Har du tröttnat på den gamla vanliga köttfärssåsen? Vill du ha nåt lätt att laga en stressig vardag? Testa den här köttfärsröran!
 
Till ca 4 port. behöver du:
 
400g köttfärs (helst nöt-)
ca 10 färska champinjoner
ca 6-8 soltorkade tomater
1-2 burkar Creme fraiche med smak av schalottenlök och timjan (du bestämmer hur krämig du vill ha röran)
 
Börja med att steka köttfärsen ch krydda med salt och svartpeppar. Skiva champinjoner och strimla tomaterna, och lägg i stekpannan. Låt steka en liten stund så att champinjonerna mjuknar. Blanda i creme fraichen och låt puttra ett par minuter. Servera med pasta och småtomater eller andra grönsaker!
 
 

RSS 2.0