Matbloggstoppen Kul med mat och bak -

Bacon- och broccolipaj

Paj, paj, paj det är grejer det. Jättebra om man har lite smått och gott över som man inte vet vad man ska göra av och inte vill slänga. En pajdeg slänger du ihop innan du hinner blinka (okej inte riktigt men nästan) och sedan kan den varieras i det oändliga. Lite äggstanning på det så blir det toppen!
 
Pajdeg (till en normalstor paj)
3  dl vetemjöl (ev. hälften vetemjöl och hälften dinkelmjöl)
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
 
Äggstanning
4 dl mjölk
3 ägg
 
Mät upp mjöl i en bunke och klicka i smöret. Blanda med fingrarna tills du får en smulig massa, tillsätt vatten och knåda till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ända upp på kanterna, och nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 200-225 grader, ca 6 minuter. Ta ut och lägg i fyllningen, avsluta med att hälla över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen, 200-225 grader, tills pajet "stannat" d.v.s. äggstanningen inte rinner längre. Det brukar ta ca 30-45 minuter, men det beror lite på vad man fyller pajen med (sånt som avger vätska, t.ex. tomater, gör att det tar lite längre tid). Medan pajen gräddas kan man passa på att diska utan allt som använts och göra en god sallad till :)
 
Exempel på fyllningar:
  • Bacon och broccoli (stek baconet i bitar, broccolin kan läggas fryst i pajskalet)
  • Kassler, paprika och purjolök (fräs purjo, paprika och kassler nån minut i stekpannan innan du fyller skalet)
  • Kassler, körsbärstomater och mozarella ev. även lite pesto (strimla kasslern och lägg i skalet tillsammans med hela tomater. Lägg på mozarellan efter äggstanningen!)
  • Skinka och ost (Strimla skinkan och riv osten, fyll direkt i skalet)
  • Blandade grönsaker (ex. fryst blandning), skinka och ost
  • Tacofärs blandad med creme fraiche naturell eller paprika/chili, tomat, paprika, ost, tacochips, guacamole
Tips! Om du gör tacopaj så ta då ingen äggstanning utan blanda köttfärsen med cremefraiche (naturell eller paprika/chilismak) innan du fyller den i skalet. Blanda även i strimlad paprika och lägg skivad tomat ovanpå. avsluta med ost. Efter att du gräddat färdigt pajen kan det vara gott att klicka på guacamole och sticka ner några tacochips, blir även fint som dekoration!
Vill man gärna ha äggstanningen kan man istället hoppa över creme fraichen, annars är risken att det blir alldeles för kletigt bara.
 
På bilden ser du bacon- och broccolipaj, även det en av Dexters favoriter! Det är något magiskt med den där broccolin, den har förtrollat min lille pojk :)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0