Matbloggstoppen Kul med mat och bak -

Pizzabullar

Här om kvällen åt vi hemmagjord pizza och inte vilken pizza som helst - jag fick tillfälle att baka lite också för vi gjorde pizzabullar :) Lite mys så där en vanlig vardag, aldrig fel!
 
50 g jäst
4 dl ljummen mjölk (37 grader)
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker
12 dl vetemjöl
 
en sats tomatsås (se recept nedan)
valfri fyllning (vi gjorde en sort med skinka, paprika och en sort med skinka, paprika, soltorkade tomater)
riven ost, ca 3-4 dl
 
pizzasallad (se recept nedan)
 
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker, olja och mjöl. Rör ihop till en deg som inte klibbar för mycket. Låt jäsa övertäckt i bunken i 30 minuter. Knåda degen och kavla ut en rektangel ca 30x40 cm. Bred på tomatsås (inte för mycket så att det blir för kladdigt) eller ta bara tomatpuré om du inte orkar göra tomatsåsen. Lägg på fyllningen inklusive ost. Rulla ihop från långsidan och skär sedan ca 3 cm tjocka skivor. Lägg på bakpappersklädd plåt med snittsidan uppåt. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, 225 grader, ca 10 minuter. Servera med pizzasallad.
 
Nästa gång ska vi testa med skinka, pesto och soltorkade tomater...blir säkert gott!
 
Tips! Om du inte använder hela satsen tomatsås kan du frysa in till nästa gång.
 
Tomatsås till pizza:
1 tsk olivolja
(2 pressade vitlöksklyftor)
1 förp. krossade eller passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1/2 tsk salt
 
Värm oljan på medelvärme i en kastrull. (Tillsätt vitlöken och fräs ca 1/2 minut). Blanda i övriga ingredienser och låt sjuda utan lock 8-10 minuter. Rör om då och då under tiden. Låt svalna en aning innan du breder såsen över pizzadegen.
 
Pizzasallad m. morot och paprika:
1 kg vitkål, ca 3 liter strimlad
2 msk pizzakrydda
2 tsk italiensk salladskrydda
1 dl olja
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 stor morot, grovriven
1/2 grön paprika, i tunna strimlor
 
Skölj vitkålen och lägg i en stor bunke. Krydda med pizza krydda och italiensk salladskrydda. Blanda olja, vinäger, vatten, salt och peppar i en kastrull och låt koka upp. Häll den heta lagen över vitkålen, blanda om och låt svalna. Blanda sedan i morot och paprika och ev. mer kryddor.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0