Cupcakes

 
Ville bara dela med mig av två cupcake-recept! Det här första är kladdiga chokladmuffins (från Sju sorters kakor) med Pollyfluff, jordgubbar och chokladdekoration.
 
Pollyfluff är lätt att göra. Du häller 3 dl grädde i en kastrull och lägger i en 2 nävar Pollygodis. (Jag följer sällan recept till punkt och pricka utan går mer på känsla, detta recept får man prova sig fram då det kan bli ganska sött om man tar för mycket godis). Godiset ska smälta ihop med grädden men det får inte koka! När det smält helt tar du kastrullen från värmen och låter det svalna ordentligt, i kylskåp. Sedan är det bara att vispa med elvisp till önskad konsistens. Går jättebra att spritsa!
 
Om du vill ha receptet på muffinsen så säg bara till så fixar jag det då :)
 
 
 
Det här är pepparkakscupcakes med philadelphiatopping! Muffinsen har jag gjort efter ett recept på pepparkakssockerkaka (från Sju sorters kakor, men det finns garanterat på nätet också!), men ändrat ugnstempen till 200 grader. Philadelphiatoppingen är smaksatt med rivet skal från en apelsin och dekorerad med krossade pepparkakor.
 
Philadelphiatopping:
 
225 g Philadelphiaost, naturell
60 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal

Pedagogiska måltider?

Vägrar ditt barn äta? Är det mycket gnäll kring maten? Testa att beskriva maten för barnen när familjen sitter kring middagsbordet. Förklara varför alla beståndsdelar på tallriken är viktiga. Proteiner (kött, fisk m.m.) ger muskler och gör att man blir stark. Kolhydrater (pasta, ris och potatis) behövs för att man ska orka springa och leka mycket. Grönsaker gör att man håller sig frisk och pigg. Mjölk och mjölkprodukter ger starkt skelett så att man inte bryter någonting. Använd din fantasi för att berätta tallrikssagor om maten på tallriken så att ditt barn får ett intresse för det han eller hon förväntas äta. Säg t.ex. att broccolin är en liten skog, blomkål kan vara en snöig skog osv. Det kan bli ganska roligt :)

Pannkakspaj? Varför inte?

En tanke slog mig - man kan göra ugnspannkaka och pannkakstårta så varrför inte pannkakspaj? Så det hittade jag på ett recept på idag (har inte sett det tidigare iallafall), kände för att göra något lite crazy så där en tisdagkväll :) Och det blev succé måste jag säga!
 
Gjorde lite potatis- och purjolökssoppa som vi åt först och sedan avslutade vi med denna himmelska efterrätt. Dexter önskade som vanligt broccolisoppa (hur många barn ber om broccoli??) och jag är inte den som säger nej till en sån sak, så det blev 2 soppor. Potatis- och purjosoppan är förresten hur enkel som helst att göra:
 
2-3 port. Fräs 1/2 purjolök (strimlad) i lite smör eller margarin i en kastrull. Lägg i en grönsaksbuljongtärning och fyll på med ca 1 liter vatten. Låt koka upp och lägg sedan i 8-10 skalade och skivade potatisar. Låt allt koka ca 10-15 minuter. Mixa eventuellt med stavmixer om du vill ha en soppa utan bitar! Det kan nog vara gott att salta och peppra lite också, det glömde jag nämligen. Nu till delikatessen!
 
Pannkakspaj med hallon ca 4 port
 
Vispa ihop 2,5 dl mjöl, lite salt, 6 dl mjölk och 3 ägg till en slät smet (helt vanlig pannkakssmet alltså). Häll smeten i en smord pajform och sprid ut ca 1,5 dl frysta hallon, som du först blandar med lite potatismjöl för att binda lite av vätskan som avges när de värms upp (så att inte pannkakan blir blöt), i smeten. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, ca 25 minuter eller tills pannkakan "stannat" och fått fin färg.
 
Vi testade att ha vaniljkvarg till pannkakspajen, och det kommer vi göra om många gånger! Underbart gott!
 
 
Hoppas ni också vågar testa pannkakspaj! Gillar ni pannkaka, hallon och vanilj så kommer ni inte bli besvikna :) Kommentera gärna och säg vad ni tyckte!

Varm ciabatta

Ibland, varannan helg för mig, blir man ofrivilligt barnledig och då får man passa på att göra något vuxengott. Såna här mackor gjorde vi i helgen:
 
Ciabatta ala Vattufjäll (receptet inspirerat av n supergod macka jag brukade äta när jag jobbade till fjälls för ett tag sen (har insett att det är väldigt många fler år sen än jag trodde!)
 
 
Till 4 mackor, ca 2 port. behöver du:
2 ciabattabröd
pesto (grön)
2 tomater
några soltorkade tomater
2 klumpar mozarellaost
pinjekärnor
 
Så här lätt fixar du mackorna: Dela bröden och bred ett tunnt lager pesto på varje. Lägg på tomatskivor, soltorkadtomat i strimlor och skivad mozarella. Sätt in i ugnen, 225 grader, ca 10 min (tills osten smält ordentligt). Strö över pinjekärnor och servera med lite sallad. Mums!

Annorlunda korv och mos

Korv och mos är nog en vanligt förekommande rätt hemma hos barnfamiljer, eller inbillar jag mig? Vi äter det iallafall lite då och då när inspirationen tillfälligt är bortrest. Det låter ju ganska tråkigt att äta det, men med lite fantasi kan man ta denna simpla rätt till nya höjder. Här kommer tips på två varianter som har uppskattats mycket av min son. Ni kan säkert komma på ännu fler roliga saker att göra med denna rätt?! Tipsa gärna!

 

Bläckfisk

 
Tänkte göra potatismoset av Blå kongo men fick inte tag på det så det fick bli vanlig potatis med en droppe blå hushållsfärg istället (färgen syns lite dåligt på bilden). Korven skar jag långa snitt i på längden, men sparade en bit i ena änden som huvud, före stekning. Nejikor till ögon. Små plommontomater skar jag till näckrosor och la dom på bitar av isbergssallad. Serverade broccoli till och då frågade Dexter såklart vad det skulle vara i havet, kanske koraller?
 
Tycker man att bläckfisk blir för slemmigt kan man gör en igelkott istället.
 
Igelkott i höstlöven
 
 
Här har jag gjort en stor igelkott, men man kan ju också göra varsin liten om man vill!
Vanligt potatismos som slevas upp och formas som en igelkott, lite avsmalnad fram som huvud. Korven har jag halverat på längden och sedan delat i tre delar. Blandade frysta grönsaker som höstlöv och russin som ögon och nos.
 
Gillar man inte taggiga igelkottar heller så kan man hitta på något annat ulligt och gulligt djur istället, eller göra en vanlig tunnbrödsrulle!

 


Det ska börjas i tid!

Jag tycker att det är jätteviktigt att barn, både tjejer och killar, lär sig att laga mat och får ett intresse för mat så tidigt som möjligt. Det behöver de kunna om de går hem från skolan själva och ska ha mellis och när de så småningom flyttar hemifrån. Jag har själv alltid fått vara med i köket som liten och kunde laga massor av rätter när jag flyttade hemifrån. Det viktigaste, och det man lär sig mest av, är att våga experimentera med olika ingredienser! Gå loss i köket ni med så upptäcker ni snart tjusningen med det, om ni inte redan gjort det!?
 
Dexter brukar ofta få vara med i köket, när han själv vill, och det finns ju alltid någonting barnen kan hjälpa till med. Kanske inte använda den vassaste kniven, men röra i grytorna och kasta i ingredienser måste ju alltid göras :) Men tvinga inte barnen för guds skull, då blir resultatet snarare att intresset dör än att det växer och frodas. Man kan försöka övertala på lite olika sätt, men vill dom inte så vill dom inte. Jag försöker göra det så roligt som möjligt för att hålla Dexters intresse och nyfikenhet vid liv, ibland funkar det och ibland inte. Och ibland kan det ju vara skönt att han hellre vill leka i sitt rum så att jag får vara ifred i köket, det måste jag erkänna, men oftast är det roligast om hela familjen hjälps åt!

Hemligheten avslöjas!

Förbered er ordentligt för här kommer jag nu avslöja hemligheten bakom ett roligare köksliv och roligare mat för barnen, tre enkla saker... Here we go!
 
1. Pepparkaksformar - kan användas till så himla mycket. Allt är ju roligare att äta om det har spännande form :)
2. Hushållsfärger - bör inte användas allt för ofta men då och då för att förgylla en rätt lite extra. Vi brukar ibland färga pannkakor eller gröt vid speciella tillfällen :)
3. Fantasi - det kommer man otroligt långt med. Har man inte så mycket fantasi själv så kan man säkert få idéer av barnen, de brukar inte vara fantasi-fattiga precis!
 
Man ska ha roligt i köket, då smakar allt så mycket bättre! Hoppas tipsen hjälper er :)

Ny inspiration i köket?

Gå på upptäcktsfärd på matbutikens frukt- och gröntavdelning och prova en ny spännande frukt eller grönsak varje vecka, som tillbehör eller som ingrediens i någon ny spännande maträtt! Ta reda på hur denna tillagas på bästa sätt så kanske den bidrar till nya smakupplevelser och vidgade ”matvyer” både för dig och ditt/dina barn. Ett sätt att öka barnens intresse för frukt och grönt, och det kan ju aldrig skada eller hur? :)

Jag är själv väldigt nyfiken på svartrot, men har inte kommit mig för att testa än. Kanske någon av er har något bra tips på hur man tillagar det eller vad man kan ha det till?


Tårtor - Yoda och Angry Birds

 
Med lite fantasi blir det så mycket roligare!
Yoda-tårtan från Dexters femårskalas.
 
 
Angry-Birds tårta. Man ska ha barnasinnet kvar sägs det ju, denna tårta är faktiskt från min sambos senaste födelsedag! Jag tycker det är så kul att skapa tårtor så jag tar alla chanser jag får :)

Nyttigare "risifrutti"

Är det fler som är som jag och känner att det tar emot ganska mycket att ge sitt barn Risifrutti? Jag kan erkänna att Dexter får det ibland, men väldigt sällan för jag vill inte att det ska bli nån vana. Det är ju så onödigt mycket socker i. Jag brukar istället köpa naturell keso och servera med lite sylt (oftast lättsockrad), jordgubbar eller annan frukt och bär (allt utifrån smak och säsong). Lägg upp det i någon fin skål så blir det också lite roligare och intressantare att äta!

Pepparkaksbak

I helgen bakade vi pepparkakor till tonerna av Justin Biebers julskiva från förra året, det var riktigt mysigt trots att det var noll stämning utanför fönstret. Det blev tidigt julbak i år för Dexter ska vara hos sin pappa de två kommande helgerna och man vill ju ha kakorna till första advent. Är det ingen stämning ute så får man skapa sin egen stämning inne och med julmusik och pepparkaksdoften i köket är det svårt att inte längta till jul :)
 
Ska tillägga att vi köpte färdig deg, för så ambitiös är jag inte att jag står och gör egen deg när det finns att köpa :)
 
 
Det allra bästa med att baka pepparkakor, nåt som både Dexter och jag var överens om, är att smånalla ite av degen!
Sedan den obligatorisk provsmakningen såklart:
 

Monsterbakelser

Monsterbakelser
 
 
De här gjorde jag till min sons senaste födelsedag!
Det är mycket enklare än det ser ut kan jag lova :) Man behöver muffins (antingen bakar man egna eller så köper man färdiga), philadelphiatopping (se recept nedan), hushållsfärg/pastafärg, godis till ögon, pinjenötter till tänder och något att spritsa med (det finns spritspåsar att köpa på rulle i de flesta mataffärer och det brukar följa med munstycken också).
 
Sedan är det bara att sätta igång och skapa! Skär ut en bit i varje mufffin som mun och bre på rödfärgad topping. Fyll toppingen som du vill ha som "päls" i spritspåsen och spritsa små toppar över hela muffinsen. Stick i "tänderna" och lägg dit "ögon". Så var det klart! Piece of cake eller hur?
 
Philadelphiatopping:
 
225 g Philadelphiaost, naturell
60 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
 
Blanda ihop alla ingredienser till toppingen och rör tills det blir en slät smet. Dela upp smeten i så många färger du vill ha, en liten del räcker till det röda. Färga med önskade färger, sedan är den klar att användas.

Kycklingrullar

Mat i form av rullar smakar väl alltid bättre än vanlig mat? Här är en rätt som jag åt första gången hos en kompis när vi hade typ Halv 8 hos mig och turades om att bjuda varadra på mat för att slippa sitta hemma själva och äta. Jag har ändrat receptet lite och gjort det mildare och mer barnvänligt.
 
Kycklingrullar
 
 
Ingredienser till ca 4 portioner:
8-12 Tortillabröd, beroende på storlek och hur många var och en vill ha
4 kycklingfiléer (bröst)
2 paprikor i olika färger
1-2 burkar Creme Fraiche (ev. lätt)
1-2 burkar lätt Creme Fraiche med paprika/chili smak (el. mexican chili, heter olika beroende på märke)
salt, peppar
Lite riven ost
(Creme fraiche mängden får man styra lite själv beroende på hur kladdigt man vill ha det. Prova dig fram och ta i en burk i taget! För en starkare variant tar man mer av paprika/chili creme fraichen. Jag brukar ta 50/50 av båda sorter)
 
Gör så här:
Skär kyckling och paprika i bitar. Börja med att steka kycklingen tills den är genomstekt, salta och peppra. Lägg sedan i paprikan och låt steka med i några minuter. Blanda i creme fraichen och låt allt puttra någon minut. Lägg  en sträng kycklingröra på mitten av varje tortillabröd och rulla in. Rada upp alla rullar i en ugnsform/plåt och strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen, 200-225 grader, ca 10 min eller tills osten fått lite färg. Ha koll på rullarna för brödet kan lätt brännas i kanterna!
 
Servera med grönsallad. Den här rätten går väldigt fort att göra och har inte så många ingredienser, men känns ändå ganska lyxig :)

Min syn på hälsa

Ett litet intro:
Jag är utbildad Hälsopedagog och det är klart det påverkar min syn på hälsa en aning, men inte speciellt mycket måste jag säga. Jag hade ungefär samma inställning även innan. Och var befinner jag mig i denna hälsodjungel kanske ni undrar? Jag är ju inte bara hälsopedagog utan även mamma och fullt mänsklig så jag är långt ifrån hälsofreak. Att leva hälsosamt handlar för mig om att ha balans och rutiner i sin vardag. Att äta varierat och regelbundet och njuta av maten. Kostcirkeln, eller matcirkeln som den kallas nu för tiden, är jättebra att ha som riktlinje tycker jag men man behöver inte bli besatt av den och spåra ur totalt om man inte får med alla delar i alla måltider. Det är jättebra att vara medveten om vad som är bättre mat och vad som kanske inte är lika bra, men det är också sunt att kunna släppa lite på det ibland. Vissa dagar är man ju bara helt slutkörd och tömd på inspiration och då kan det väl vara helt okej att köpa hämtmat! Det viktiga är att det inte blir för ofta. En föreläsare jag hade i skolan sa några kloka ord som jag minns så väl och jag tycker de säger det som behöver sägas: Ät allt men inte alltid! Lagom är bäst, hur tråkigt det än låter :)
 
Personligen tror jag att det är så gott som omöjligt att följa alla hälsoråd som ges, då får man ju offra hel sitt liv och ägna sig oavbrutet åt att planera sin hälsa och sin mat. Det är ju så mycket annat i livet som man vill lägga tid och energi på. Det här med alla dieter till exempel, det handlar ju bara om förbud hit och dit. I en diet får man inte äta det ena och i en annan diet får man inte äta det andra med det tredje för det fjärde...ja ni ser hur rörigt det blir :) Det är väl mer utmaning att tillåta sig själv att äta allt, men att kunna göra det med måtta. Till exempel att kunna ta EN chokladbit och sedan avstå resten?Vi ska väl inte haka upp oss alltför mycket på småsaker utan istället se hälsan som en helhet, alla delar av livet är viktiga för att vi ska trivas och bra. Inkluderat att njuta av onyttigheter ibland! Att ha sociala kontakter och ha roligt är ju också en viktig del av hälsan.
Med andra ord tycker jag att hemlagad mat (de flesta dagar) som tillagas tillsammans med familjen och äts på regelbundna tider samtidigt som man har roligt tillsammans, tar en framåt en bra bit på hälsostigen :)
 
Med den här bloggen vill jag få föräldrar att slappna av lite kring hela matsituationen och istället göra det till en rolig stund tillsammans med barnen. Att involvera barnen i matlagningen kan vara ett bra sätt att få in ett lugn i hemmet. Reultatet blir oftast gladare barn som blir mer intresserade av den färdiga rätten och mindre gnäll och frågor om när maten är klar! Här kommer jag dela med mig av olika barnvänliga recept som gör maten lite roligare och tips på annorlunda sätt att äta på. Klart vi ska ha regler kring matbordet det håller jag med om och bra föräldraskap brukar innebära att inte vika sig, men jag tycker att bra föräldraskap även handlar om att kunna svgöra när det är okej att kringgå reglerna lite. Så det kanske några tycker att jag kommer göra med vissa av mina tips och då är det så. Alla får ju tycka vad dom vill så klart.
 
Mycket nöje med läsandet!
 
(det här "lilla" introt blev mycket längre än jag hade tänkt, det är så lätt att spinna iväg i tankarna, sorry)
 
 
Matcirkeln. Bilden lånad från slv.se
Tips: Klipp och klistra en egen matcirkel tillsammans med barnen! Använd t.ex. reklamblad från mataffärer. Sätt upp den på nåt bra ställe, t.ex. kylskåpet så kan barnen hjälpa till att komponera måltider.

Välkommen hit!

Nu har jag bestämt mig för att börja blogga för att dela med mig av tips och idéer för en lugnare och roligare vardag tillsammans med barnen. Hela matsituationen kan för många familjer vara stressande av olika anledningar. Känns det bekant? Kanske har du någon liten matvägrare där hemma? Eller ett krävande jobb som inte lämnar så mycket tid som du önskar till familjelivet och matlagningen? Jag hoppas kunna inspirera både föräldrar och andra till att hitta kreativiteten och glädjen i köket tillsammans med barnen! Det finns så mycket man kan göra för att göra hela matstunden roligare och mindre stressig - hela vägen från tillagning till servering och själva ätandet.
 
Hoppas mina tips uppskattas av ditt/dina barn också (även vuxna såklart)! Kommentera gärna.
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0