Recept på morotskaka

Morotskaka

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 ½ tsk av vardera: bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och malen kanel

¾ dl matolja (t.ex. raps)

4 ½ dl finrivna morötter

 

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och kanel och vispa ner i smeten. Häll sedan i matoljan och morötterna. Smörj och bröa en långpanna eller klä med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter.

 

Philadelphiatopping med lime

 

225 g philadelphiaost

60 g rumsvarmt smör

3 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Lime, saft och rivet skal

 

Blanda alla ingredienser utom lime till en slät smet. Tillsätt limeskal och pressa i limesaft till önskad smak.


Morotsbakelser med lime

Morotskaka i annorlunda tappning, små bakelser med philadelphiatopping smaksatt med lime!
Bakade en vanlig morotskaka i långpanna och stansade sedan ut rundlar med kakmått. Det som blev kvar runt omkrig frös jag in och ska använda som grund till cake-pops på kommande kalas :)
 
 
 
 

Kokospanerad rödspätta

Panera rödspätta genom att doppa först i uppvispat ägg och sedan i en blandning av mjöl och kokos. Gott med kokt potatis och citron/dillsås!
 
 

Pepparkakor med citron och vit choklad

Bättre sent än aldrig, som man brukar säga... Köpte en pepparkaksdeg före jul som låg i kylen ända in i februari för att vi inte hann/orkade baka innan. Piffade till den genom att knåda in rivet citronskal vid bakningen och ringla vit choklad över efter gräddningen. Blev då en lite "vårigare" kaka :)
 
 

Hemgjorda piroger med köttfärs

Det här brukar vara kul för barn - både att vara med och göra dem och att äta dem sen! Passar bra som lätt lunch, matigare mellis eller kvällssnack :)
 
Pirogdeg till ca 20 små piroger
4-5 medelstora potatisar, kokta
ca 4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
 
Pressa potatisen, kall eller varm. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Lägg i potatisen och rumsvarmt fett. Arbeta ihop till en deg.
 
Köttfärsfyllning

1 gul lök
1 morot
250 g nötfärs
1 msk margarin eller smör
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 msk tomatpuré
 
Skala och hacka löken, skala och riv moroten grovt. Bryn köttfärsen i fettet och låt sedan morot och lök steka med i några minuter. Tillsätt salt, peppar och tomatpuré och smaka av. Låt fyllningen svalna innan du lägger ihop pirogerna.
 
Utbakning: Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en platta 30x40 cm. Ta ut rundlar med kakmått eller pirogform ca 10 cm i diameter. Lägg ca 1 msk fyllning på varje rundel och vik ihop och tryck till kanterna. Kavla ut "resterna" krig rundlarna och ta ut nya rundlar. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 225 grader ca 10 minuter.
 
Servera med exempelvis morotsstavar, gurkstavar och paprikastrimlor!
 
 
 
 
 
 
 
 

Härlig fruktsallad!

Tips! Har du frukt hemma som du behöver bli av med innan den blir dålig, gör en god fruktsallad. Bättre än att bli tvungen att slänga bort frukten! Banan, blodapelsin och kiwi blir en fin blandning - toppa med lite vaniljkvarg och passionsfrukt så har du en toppengod dessert :)
 
 
 
 
 

RSS 2.0