Matbloggstoppen Kul med mat och bak -

Grönare lasagne


Här kommer receptet på en god lasagne som vi åt i veckan. Att jag kallar den "grönare" betyder inte att den är vegetarisk utan bara att den är grönare i färgen och har lite grönsaker i sig. Det är i grunden samma recept som superduperlasagnen men med lite små ändringar :) (markerade med fetstil)
 
Du behöver:
800g nötfärs
2 gula lökar
2 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
2 burkar krossade tomater
2 burkar lätt creme fraiche
8 dl mjölk
1 msk pizzakrydda/oregano
salt, peppar
2 rivna morötter
1/2 squash, hyvlad på längden till remsor
ca 1 dl riven ost
ca 22 st lasagneplattor med spenat (en förpackning räckte gott), blanda ev. med vanliga
 
Vill man ha den helt veggo så kan man ju byta ut köttfärsen mot quornfärs, bönor eller nåt annat man tycker passar!
 
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att hacka löken och fräs den i lite margarin i en stor gryta. Lägg i köttfärsen och stek tills den är genomstekt. Tillsätt buljongtärningar, tomatpuré och krossade tomater och låt det puttra i några minuter. Blanda sedan i mjölken, creme fraichen och kryddorna och låt puttra någon minut till. Smörj en stor form, ca 25-35 cm, och häll ett lager av såsen i botten på den. Varva lasagneplattor och sås med morötterna och squaschen tills allt är slut i grytan, men se till att du avslutar med ett lager sås. Strö över riven ost och sätt in formen i mitten av ugnen. Jag brukar täcka formen med aluminiumfolie första tjugo minuterna i ugnen så att inte osten blir bränd. Sedan kör jagg utan folie sista tiden tills lasagneplattorna blivit mjuka och osten fått fin färg. Servera med hemmagjord vitkålssallad, supergott!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0